Ciasto budyniowo - jabłkowe

0 (0 ocen)

Smaczne ciasto o smaku jabłkowo - waniliowym.

Składniki:

  • CIASTO:
    1 szklanka mąki pszennej
    1 szklanka mąki ziemniaczanej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 szklanka cukru
    1 opakowanie cukru waniliowego
    25 dag margaryny
    4 jajka
    BUDYŃ:
    1 litr mleka
    2 opakowania budyniu waniliowego
    4 łyżki cukru
    ORAZ
    1 kg jabłek

Ciasto budyniowo - jabłkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obrać jabłka i zetrzeć na tarce.
  • 2. Margarynę utrzeć ze szklanką cukru, cukrem wanilinowym i jajkami na puch mikserem. Nadal powoli ucierając wsypywać powoli przesianą i wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę pszenną i ziemniaczaną.
  • 3. Budyń z obu opakowań ugotować na litrze mleka, dodając 4 łyżki cukru.
  • 4. Ciasto podzielić na 2 części( sprawdzone jest 20 łyżek ciasta, po 10 na spód i na wierzch). Połowę ciasta wyłożyć do natłuszczonej blachy posypanej uprzednio bułką tartą. Na nim rozłożyć kolejno warstwę jabłek, gorący budyń i resztę ciasta.
  • 5. Piec 55 minut w temperaturze 180⁰C, zostawić ciasto w wyłączonym piekarniku na 10 minut.
  • 6. Można polać polewą lub posypać cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy