Drożdżówki z truskawkami.

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Jest sezon truskawkowy więc nie może zabraknąć i drożdżówek.Oto moja wersja bułeczek :)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 20 g drożdży świeżych
    100 ml mleka ciepłego
    2 jajka
    50 g masła
    2 szklanki mąki pszennej
    2 łyżki cukru
    dodatkowo:
    truskawki
    3 łyżki cukru
    1 małe jajko
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Bułki Drożdżówka Desery

Drożdżówki z truskawkami. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • wykrawanie ciastek 1. W miseczkę kruszymy drożdże, dodajemy ciepłe mleko 2 łyżki cukru i 2 łyżki mąki pszennej, robimy zaczyn. Jak podrośnie dodajemy, dwa żółtka, roztopione masło szczyptę soli i mąkę. Zagniatamy elastyczne ciasto, gdy się klei podsypujemy mąkę, zostawiamy na 20 minut w cieple by podrosło.
    Podrośnięte ciasto wałkujemy na cienki placek.
    Kroimy ostrym nożem na kwadraty o boku ok. 9 cm.
    Każdy kwadrat nacinamy ostrym nożem przy dwóch bokach.
    Smarujemy rozbełtanym jajkiem, i przekładamy wyciętą obwódkę na drugą stronę.
  • przygotowane bułeczki do pieczenia 2. Pozostałe białka które zostały nam od ciasta drożdżowego ubijamy na sztywno z 3 łyżkami cukru. Umyte osuszone truskawki obtaczamy w piance i układamy na drożdżówce.
    Możemy poczekać by troszkę podrosły, to będą bardziej puchate.
    Wkładamy do piekarnika na ok. 20 minut, pieczemy w 170 -180 stopniach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować