Drożdżówki z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże wymieszać z 3 łyżkami cukru, a następnie zalać ciepłym mlekiem i dodać 4 łyżki mąki, wymieszać i odstawić aż zaczyna zacznie rosnąć. Masło rozpuścić. Do miski wsypać mąkę, resztę cukru, wbić jajka, wlać masło i rozczyn. Wyrobić gładkie ciasto. W razie potrzeby dodać więcej mąki lub mleka. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Ciasto rozwałkować na grubość około centymetra. Przy pomocy na przykład miseczki wycinać kółka i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na cieście rozłożyć owoce, lekko docisnąć. Składniki kruszonki wymieszać aż zaczną powstawać grudki i wyłożyć na drożdżówki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 20 minut. Smacznego :)
Komentarze