Bułeczki z prażonym jabłkiem

5 (2 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób

Mięciutkie, nawet drugiego dnia. Z kwaskowatym jabłkiem i nutą cynamonu smakują idealnie.

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • CIASTO DROŻDŻOWE:

    20 dag drożdży
    5 łyżek cukru
    3,5 szkl. mąki
    1 szkl. letniego mleka
    2 jaja
    70 g masła
    szczypta soli


    NADZIENIE:

    6 jabłek
    1 łyżka cukru
    odrobina wody
    1 łyżeczka cynanomu


    PONADTO:

    olej
    1 jajko
    cukier puder do oprószenia
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Bułeczki drożdżowe

Bułeczki z prażonym jabłkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże wymieszać z łyżką cukru, dodać letnie mleko i 1 łyżkę mąki. Wymieszać, odstawić do wyrośnięcia.
    Mąkę połączyć z solą, pozostałym cukrem. Dodać roztopione masło, jajka i wyrośnięty rozczyn. Wyrobić gładkie ciasto.
    Przełożyć do nasmarowanej olejem miski, przykryć ściereczką i odstawić do momentu, aż ciasto podwoi swoją objętość.
    Jabłka obrać, wydrążyć środki, pokroić w kosteczkę. Do garnka dać odrobinę wody, pokrojone jabłka i łyżkę cukru. Uprażyć pod przykryciem, nie pozwalając, by się całkowicie rozpadły. Na koniec wymieszać je z cynamonem i wystudzić.
    Wyrośnięte ciasto zarobić, następnie podzielić na 12 równych części. Każdy kawałek ciasta delikatnie rozpłaszczyć, nałożyć łyżkę farszu jabłkowego, skleić dokałdnie brzegi, zawijając je pod spód bułeczki.
    Bułki ułożyć na blaszce 20x30 cm wyścielonej papierem do pieczenia, w równych odstępach.
    Pozostawić na 10 minut do wyrośnięcia, następnie posmarować rozbełtanym jajkiem.
    Piec ok 25 minut w 180 stopniach.
    Po upieczeniu oprószyć cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Drugie śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować