Tak pysznych drożdżówek jeszcze nie jedliście, idealne na drugie śniadanie do pracy, do szkoły. Puszyste ciasto drożdżowe z nadzieniem z jabłek to jest czego nam dziś potrzeba. Spróbuj przekonaj się Sam/a.
20 min
Dla 10 osób
Łatwy
Składniki:
Składniki na ciasto:
• 220 ml mleka
• 40 g drożdży świeżych
• 100 g cukru
• 500 g mąki pszennej
• 80 g masła
• 1 jajko
• 1 łyżeczka soli
Składniki na farsz:
• 2 duże jabłka
• 1 łyżka cukru trzcinowego
Składniki dodatkowe:
• 1 białko
Drożdżówki z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko lekko podgrzewamy, drożdże pokruszone przekładamy do miski, dodajemy połowę szklanki mleka, jedną łyżkę cukru i dwie łyżki mąki pszennej. Odstawiamy do wyrośnięcia.
Pozostałą mąkę wsypujemy do miski, dodajemy pozostały cukier, mleko, rozpuszczone masło, wbijamy jajko, wsypujemy sól i dodajemy wyrośnięty rozczyn.
Wyrabiamy ciasto, następnie robimy wałek i dzielimy na 12 części. Z każdego kawałka ciasta robimy placki, układamy na blaszce do pieczenia i odstawiamy na 30 minut.
2.4. Jabłka, myjemy, obieramy, usuwamy gniazda z nasionami i kroimy w kostkę, posypujemy cukrem trzcinowym.
W plackach z ciasta robimy wgłębienia i nakładamy farsz.
3.Smarujemy brzegi ciasta roztrzepanym widelcem białkiem i pieczemy 20 minut w rozgrzanym piekarniku.
Gotowe.
Komentarze