Drożdżówki z jabłkami

3 (1 ocen)

  • 20 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Tak pysznych drożdżówek jeszcze nie jedliście, idealne na drugie śniadanie do pracy, do szkoły. Puszyste ciasto drożdżowe z nadzieniem z jabłek to jest czego nam dziś potrzeba. Spróbuj przekonaj się Sam/a.

  • 20 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
    • 220 ml mleka
    • 40 g drożdży świeżych
    • 100 g cukru
    • 500 g mąki pszennej
    • 80 g masła
    • 1 jajko
    • 1 łyżeczka soli
    Składniki na farsz:
    • 2 duże jabłka
    • 1 łyżka cukru trzcinowego
    Składniki dodatkowe:
    • 1 białko
Wystaw ocenę:

3 (1 ocen)

Zobacz również:

Bułki drożdżowe

Drożdżówki z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • bułki 1. Mleko lekko podgrzewamy, drożdże pokruszone przekładamy do miski, dodajemy połowę szklanki mleka, jedną łyżkę cukru i dwie łyżki mąki pszennej. Odstawiamy do wyrośnięcia.
    Pozostałą mąkę wsypujemy do miski, dodajemy pozostały cukier, mleko, rozpuszczone masło, wbijamy jajko, wsypujemy sól i dodajemy wyrośnięty rozczyn.
    Wyrabiamy ciasto, następnie robimy wałek i dzielimy na 12 części. Z każdego kawałka ciasta robimy placki, układamy na blaszce do pieczenia i odstawiamy na 30 minut.
  • farsz 2. 4. Jabłka, myjemy, obieramy, usuwamy gniazda z nasionami i kroimy w kostkę, posypujemy cukrem trzcinowym.
    W plackach z ciasta robimy wgłębienia i nakładamy farsz.
  • bułki 3. Smarujemy brzegi ciasta roztrzepanym widelcem białkiem i pieczemy 20 minut w rozgrzanym piekarniku.
    Gotowe.
  • 4. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Bułka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Drugie śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować