Drożdżówki kokosowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Nadzienie: Mleko zmiksować z żółtkami i mąką ziemniaczaną, chwilę pogotować do zgęstnienia, cały czas mieszając (bardzo się przypala!). Dodać wiórka kokosowe i wymieszać, odstawić do całkowitego wystudzenia.
2.Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn), dodać pozostałe składniki i wyrobić, pod koniec dodając rozpuszczony tłuszcz. Wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przełożyć do miski, przykryć ręcznikiem i pozostawić do podwojenia objętości (ok.90 min). Po tym czasie ciasto podzielić na 16 równych części, z każdej uformować kulki, jak na bułeczki (ok. 80 g każda). Każdą część rozwałkować i posmarować nadzieniem (ok. 1 łyżka)
3.Zwinąć jak naleśnik
4.Ostrym nożem przeciąć go wzdłuż, zostawiając jeden z końców nieprzecięty.
5.Spleść ciasto ze sobą.
6.Końcówki zlepić razem.
7.Zacisnąć na środku, formując bułeczkę.
8.Ułożyć na blasze w sporej odległości od siebie.
9.Przykryć bułeczki i odstawić do napuszenia na ok. 20-30 min. Przed samym pieczeniem posmarować bułki roztrzepanym jajkiem i posypać wiórkami kokosowymi.
10.Piec w tem. 180*C przez ok 20-30 min. do złotego koloru.
Komentarze