Drożdżówki ze śliwkami i kruszonką

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 40 min

Śliwki na bułkach można nazwać "wisienką na torcie" ponieważ rozpływały się w ustach, a kruszonka na bułkach osłodziła lekko kwaskowe śliwki. Jestem pewna, że takie bułeczki będą świetnie smakować dzieciakom na drugie śniadanie w nowym roku szkolnym.

  • 2 godz. 40 min

Składniki:

  • Składniki:
    1 kg mąki
    7 dkg drożdży
    1/2 l mleka
    10-20 dkg cukru
    1 opakowanie cukru wanilinowego lub łyżka cukru z prawdziwą wanilią
    10 dkg roztopionego masła
    3 jajka + 1 jajko do posmarowania bułek
    szczypta soli
    Kruszonka
    80 g cukru
    80 g masła
    100 g mąki
    Dodatkowo
    750 g śliwek
    kilka łyżek bułki tartej
    cynamon
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Desery

Drożdżówki ze śliwkami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zaczynamy od wykonania rozczynu. Drożdże mieszamy z cukrem, cukrem wanilinowym i ciepłym mlekiem. Odstawiamy, aż drożdże zaczną pracować. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy jajka i rozczyn. Wyrabiamy ciasto. Rozpuszczone i ostudzone masło dodajemy do ciasta. Ciasto wyrabiamy, aż do momentu gdy będzie się odklejać od ręki, a brzegi miski będą czyste. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 1 godz. w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • 2. W międzyczasie śliwki myjemy, osuszamy i wyjmujemy pestki. Przekładamy je do miseczki i mieszamy z odrobiną cynamonu. Wszystkie składniki na kruszonkę wkładamy do malaksera i miksujemy kilka sekund, aż powstanie nam kruszonka. Naczynie od malaksera wkładamy do lodówki.
  • 3. Stolnice posypujemy mąką. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na grubość kilku centymetrów. Za pomocą szklanki, miseczki lub filiżanki wycinamy bułeczki i robimy wgłębienie odciskając dno innej mniejszej niż sama bułeczka szklanki. Spód wgłębionej części powinien być dość cienki. W utworzone wgłębienie wsypujemy niewielką ilość bułki tartej i wkładamy połówki śliwek (ok. 3-5 w zależności od wielkości bułek). Bułki przekładamy do wysmarowanej tłuszczem blachy i odstawiamy do napuszenia na ok. 15 minut.
  • 4. Pozostałe jajko roztrzepujemy w miseczce i smarujemy nim obrzeża bułek, które następnie posypujemy kruszonką. Bułki wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 20-30 minut w temperaturze 180 C.

Porady

Drożdżówki możemy przygotować również z innymi sezonowymi owocami np. truskawkami, czereśniami, malinami lub jeżynami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować