Drożdżówki ze śliwkami i kruszonką

  • wyświetlono: 659 |
  • dodany do książki kucharskiej: 9 |
  • polecenia: 0

Śliwki na bułkach można nazwać "wisienką na torcie" ponieważ rozpływały się w ustach, a kruszonka na bułkach osłodziła lekko kwaskowe śliwki. Jestem pewna, że takie bułeczki będą świetnie smakować dzieciakom na drugie śniadanie w nowym roku szkolnym.

AnkaFiranka
  • 160min

Składniki

Składniki:
1 kg mąki
7 dkg drożdży
1/2 l mleka
10-20 dkg cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego lub łyżka cukru z prawdziwą wanilią
10 dkg roztopionego masła
3 jajka + 1 jajko do posmarowania bułek
szczypta soli
Kruszonka
80 g cukru
80 g masła
100 g mąki
Dodatkowo
750 g śliwek
kilka łyżek bułki tartej
cynamon

Sposób przygotowania przepisu:

Drożdżówki ze śliwkami i kruszonką

  • 1. Zaczynamy od wykonania rozczynu. Drożdże mieszamy z cukrem, cukrem wanilinowym i ciepłym mlekiem. Odstawiamy, aż drożdże zaczną pracować. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy jajka i rozczyn. Wyrabiamy ciasto. Rozpuszczone i ostudzone masło dodajemy do ciasta. Ciasto wyrabiamy, aż do momentu gdy będzie się odklejać od ręki, a brzegi miski będą czyste. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 1 godz. w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • 2. W międzyczasie śliwki myjemy, osuszamy i wyjmujemy pestki. Przekładamy je do miseczki i mieszamy z odrobiną cynamonu. Wszystkie składniki na kruszonkę wkładamy do malaksera i miksujemy kilka sekund, aż powstanie nam kruszonka. Naczynie od malaksera wkładamy do lodówki.
  • 3. Stolnice posypujemy mąką. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na grubość kilku centymetrów. Za pomocą szklanki, miseczki lub filiżanki wycinamy bułeczki i robimy wgłębienie odciskając dno innej mniejszej niż sama bułeczka szklanki. Spód wgłębionej części powinien być dość cienki. W utworzone wgłębienie wsypujemy niewielką ilość bułki tartej i wkładamy połówki śliwek (ok. 3-5 w zależności od wielkości bułek). Bułki przekładamy do wysmarowanej tłuszczem blachy i odstawiamy do napuszenia na ok. 15 minut.
  • 4. Pozostałe jajko roztrzepujemy w miseczce i smarujemy nim obrzeża bułek, które następnie posypujemy kruszonką. Bułki wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 20-30 minut w temperaturze 180 C.

Porady

Drożdżówki możemy przygotować również z innymi sezonowymi owocami np. truskawkami, czereśniami, malinami lub jeżynami.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaslodkie_zyciesezonowe_przysmakiszkola_babcimama_mnie_nauczyla

Komentarze

Podobne przepisy

Chleb ze śliwką i sezamem

Dodane przez: Ania Krysik

Chleb razowy ze śliwką i sezamem

Piekę pieczywo sama. Czasami trudno...

Buchty ze śliwkami

Dodane przez: Świeca Urszula

Buchty ze śliwkami

Pyszne maślane bułeczki ze śliwką...

Drożdżówki z budyniem i jagodami

Dodane przez: Martyna1991

Drożdżówki z budyniem i jagodami

Domowe drożdżówki pachnące masłem...

Drożdżówki

Dodane przez: Mniam1

Drożdżówki z budyniem i borówką

Drożdżówki wypełnione po brzegi...

image-23m9v7n

Dodane przez: alexia

Drożdżówki z jabłkami i wanilią

Puszyste drożdżówki z pysznym jabłkowo...

Drożdżówki z porzeczkowym budyniem i kruszonką

Dodane przez: Mniam1

Drożdżówki z porzeczkowym budyniem i kruszonką

Puszyste i bardzo smaczne drożdżówki...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE