REKLAMA

Drożdżówki ze śliwkami i kruszonką

wyświetlono: 786 | dodany do książki kucharskiej: 9 | polecenia: 1

Śliwki na bułkach można nazwać "wisienką na torcie" ponieważ rozpływały się w ustach, a kruszonka na bułkach osłodziła lekko kwaskowe śliwki. Jestem pewna, że takie bułeczki będą świetnie smakować dzieciakom na drugie śniadanie w nowym roku szkolnym.

opublikowany: 12.09.2014
Udostępnij Pinterest
  • 2 godz. 40 min

Składniki:

  • Składniki:
    1 kg mąki
    7 dkg drożdży
    1/2 l mleka
    10-20 dkg cukru
    1 opakowanie cukru wanilinowego lub łyżka cukru z prawdziwą wanilią
    10 dkg roztopionego masła
    3 jajka + 1 jajko do posmarowania bułek
    szczypta soli
    Kruszonka
    80 g cukru
    80 g masła
    100 g mąki
    Dodatkowo
    750 g śliwek
    kilka łyżek bułki tartej
    cynamon
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Sposób przygotowania:

  • 1. Zaczynamy od wykonania rozczynu. Drożdże mieszamy z cukrem, cukrem wanilinowym i ciepłym mlekiem. Odstawiamy, aż drożdże zaczną pracować. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy jajka i rozczyn. Wyrabiamy ciasto. Rozpuszczone i ostudzone masło dodajemy do ciasta. Ciasto wyrabiamy, aż do momentu gdy będzie się odklejać od ręki, a brzegi miski będą czyste. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 1 godz. w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • 2. W międzyczasie śliwki myjemy, osuszamy i wyjmujemy pestki. Przekładamy je do miseczki i mieszamy z odrobiną cynamonu. Wszystkie składniki na kruszonkę wkładamy do malaksera i miksujemy kilka sekund, aż powstanie nam kruszonka. Naczynie od malaksera wkładamy do lodówki.
  • 3. Stolnice posypujemy mąką. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na grubość kilku centymetrów. Za pomocą szklanki, miseczki lub filiżanki wycinamy bułeczki i robimy wgłębienie odciskając dno innej mniejszej niż sama bułeczka szklanki. Spód wgłębionej części powinien być dość cienki. W utworzone wgłębienie wsypujemy niewielką ilość bułki tartej i wkładamy połówki śliwek (ok. 3-5 w zależności od wielkości bułek). Bułki przekładamy do wysmarowanej tłuszczem blachy i odstawiamy do napuszenia na ok. 15 minut.
  • 4. Pozostałe jajko roztrzepujemy w miseczce i smarujemy nim obrzeża bułek, które następnie posypujemy kruszonką. Bułki wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 20-30 minut w temperaturze 180 C.

Porady

Drożdżówki możemy przygotować również z innymi sezonowymi owocami np. truskawkami, czereśniami, malinami lub jeżynami.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: bieniaszka bieniaszka

Drożdżówki ze śliwkami i kruszonką

Domowe drożdżówki najlepsze na świecie!

kategoria: Pieczywo ciasto drożdżowe drożdżówka Desery opublikowany: 21.08.2017 | wyświetlono: 547 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0
Dodane przez: renataszozda renataszozda

Drożdżówki ze śliwkami i kruszonką

Kolejna odsłona drożdżówek

kategoria: Ciasta ciasto drożdżowe drożdżówka Desery opublikowany: 12.09.2014 | wyświetlono: 779 Książki kucharskie: 2 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE