Sypana drożdżówka z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: drożdże pokruszyć do miski, zasypać cukrem i cukrem waniliowym.
2.Jaja wbić do osobnej miseczki, roztrzepać i wylać na warstwę cukru.
3.Na warstwę jajeczną wylać olej, a następnie mleko.
4.Mąkę przesiać na wierzch i posypać szczyptą soli.
5.Tak przygotowane (nie mieszane) składniki zostawić w ciepłym miejscu pod przykryciem na trzy godziny.
6.Składniki na kruszonkę posiekać, połączyć, zwinąć w folię i chłodzić godzinę w lodówce.
7.Po trzech godzinach składniki na ciasto połączyć ze sobą. Ciasto wylać na posmarowaną masłem i posypaną bułką tartą blaszkę (25/40 cm). Porozkładać umyte i odszypułkowane truskawki i posypać kruszonką.
8.Drożdżówkę piec 50-60 minut w 180 st.Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Porady
Składniki na ciasto drożdżowe powinny mieć temperaturę pokojową. Na na kruche ciasto - zimne masło.
Komentarze