Drożdżówka z rabarbarem i piernikową kruszonką

0 (0 ocen)

Kolejna wersja mojej zabawy z ciastami drożdżowymi i rabarbarem

Składniki:

  • - kostka drożdży (100g)
    - 1,2 kg mąki + do podsypania
    - 2 szklanki ciepłego mleka
    - 2 jajka
    - 100 g stopionego i przestudzonego masła
    - 12 łyżek cukru + trochę do posypania rabarbaru
    - 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub 1 laska wanilii
    - 100 ml śmietanki kremówki ( 30%)
    - rabarbar - u mnie 8 łodyg
    - 2-3 pierniki ( ciemne w czekoladzie )
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Drożdżówka z rabarbarem i piernikową kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zaczynamy od zaczynu. Kostkę drożdży rozkruszamy do miski , zasypujemy ją 6 łyżkami cukru i 2 łyżkami mąki . Wlewamy do drożdży ciepłe mleko i mieszamy. Odstawimy na ok.15 do wyrośnięcia.W tym czasie rabarbar myjemy, obieramy i kroimy w kawałeczki. Kiedy zaczyn urośnie dodajemy do niego śmietankę, masło, jajka, wanilię ( jeśli używacie laski wanilii to tylko ziarenka) pozostałe 6 łyżek cukru i mąkę i wyrabiamy gładkie ciasto. Mają się pojawiać pęcherzyki powietrza przy naciskaniu- wtedy jest gotowe. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę,Po tym czasie dzielimy ciasto na pół. Każdą połowę rozwałkowujemy na szerokość dużej prostokątnej blachy. Jedną cześć ciasta wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę , na to wsypujemy połowę rabarbaru. Przykrywamy drugą częścią ciasta . Na wierzch wsypujemy resztę rabarbaru. Posypujemy cukrem i rozkruszonymi piernikami. Możecie dodać też truskawki - ja miałam 3 tylko więc dodałam . Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp 165-170C ( przy termoobiegu) i pieczemy ok. godziny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik Rabarbar

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować