Drożdżówka z rabarbarem

0 (0 ocen)

klasyka

Składniki:

  • zaczyn:
    40 gram drożdży
    pół szklanki ciepłego mleka
    pół szklanki mąki
    łyżka cukru

    ciasto:
    3 szklanki mąki
    3/4 szklanki cukru
    2 łyżki cukru waniliowego
    pół szklanki ciepłego mleka
    50 gram roztopionego i ostudzonego masła
    2 jajka
    5 łodyg rabarbaru

    kruszonka:
    200 gram mąki
    100 gram cukru
    100 gram masła roztopionego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Drożdżówka Desery

Drożdżówka z rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozpocząć od przygotowania zaczynu: drożdże rozdrobnić i wrzucić do miski z mlekiem.
    Dodać mąkę i cukier, wymieszać i zostawić w ciepłym miejscu na 30 minut, przykryte ściereczką - do podwojenia objętości.
  • 2. Do wyrośniętego zaczynu dodać pozostałe składniki ciasta, za wyjątkiem rabarbaru.
    Wyrobić gładkie i miękkie ciasto - zostawić w ciepłym miejscu pod przykryciem na godzinę.
  • 3. W tym czasie pokroić rabarbar na kawałki o boku 1 cm.
    Formę (okrągła 23 cm, prostokątna 35x20 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto.
    Wyłożyć na wierzch kawałki rabarbaru i zostawić na kolejne 30 minut do wyrastania.
  • drożdżówka 4. W między czasie składniki na kruszonkę wymieszać ze sobą.
    Ciasto posypać kruszonką i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180st.C i piec przez 40 minut do tzw. suchego patyczka.

Porady

idealnie smakuje z kubkiem mleka

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować