Drożdżówka z rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rozpocząć od przygotowania zaczynu: drożdże rozdrobnić i wrzucić do miski z mlekiem.
Dodać mąkę i cukier, wymieszać i zostawić w ciepłym miejscu na 30 minut, przykryte ściereczką - do podwojenia objętości.
2.Do wyrośniętego zaczynu dodać pozostałe składniki ciasta, za wyjątkiem rabarbaru.
Wyrobić gładkie i miękkie ciasto - zostawić w ciepłym miejscu pod przykryciem na godzinę.
3.W tym czasie pokroić rabarbar na kawałki o boku 1 cm.
Formę (okrągła 23 cm, prostokątna 35x20 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto.
Wyłożyć na wierzch kawałki rabarbaru i zostawić na kolejne 30 minut do wyrastania.
4.W między czasie składniki na kruszonkę wymieszać ze sobą.
Ciasto posypać kruszonką i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180st.C i piec przez 40 minut do tzw. suchego patyczka.
Komentarze