Drożdżowiec z jabłkami i serkiem

0 (0 ocen)

Drożdżowe ciasto pełne aromatycznych, świeżych jabłek, jak i tych suszonych. Zatopione w serku,który dodatkowo nadaje wilgoci.

Składniki:


  • CIASTO:
    1 1/2 szklanki mąki pszennej
    12,5g drożdży
    1/4 szklanki cukru
    2 żółtka
    1/2 szklanki mleka
    50g masła
    NADZIENIE:
    1/2 kg jabłek
    3 łyżka cukru
    200g serka śmietankowego
    2 łyżki budyniu śmietankowego
    15 krążków suszonych jabłek
    KRUSZONKA:
    25g zimnego masła
    2 łyżki cukru
    1/4 szklanki mąki pszennej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Drożdżowiec z jabłkami i serkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować kruszonkę z podanych składników. Rozetrzeć wszystko w dłoniach i odstawić do lodówki.
  • 2. Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru i odrobiną ciepłego mleka. Odstawić w ciepłym miejscu na 10min. Masło rozpuścić. Do zaczynu wsypać mąkę, resztę cukru i ciepłego mleka. Żółtka rozetrzeć z cukrem i wlać do pozostałych składników. Wymieszać i wyrabiać ciasto ok 10min. Pod koniec dodać masło i wyrabiać, aż ciasto całkowicie wchłonie masło. Odstawić w ciepłe miejsce, aż ciasto podwoi swoją objętość.
  • image-26rvtxg 3. Jabłka obrać, pokroić na plasterki i zasypać 1 łyżką cukru. Ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok 25x40cm. Serek rozetrzeć z 2 łyżkami cukru i proszkiem budyniowym. Rozsmarować na prostokącie, posypać pokruszonymi, suszonymi jabłkami. Układać świeże jabłka i zwijać rulon wzdłuż krótszej krawędzi.
  • image-0jhici2 4. Włożyć ostrożnie ciasto do keksówki (10x30) wyłożonej papierem do pieczenia. Kiedy ciasto podrośnie posmarować roztrzepanym białkiem i przykleić kruszonkę. Piec w temperaturze 180*C przez 50min. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Serek Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować