Drożdżowiec z jabłkami bez wyrabiania - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Mleko podgrzać lekko w rondelku.
2.Do dużej miski, wlać mleko, pokruszyć drożdże, wybić jajka, dodać oba cukry i olej.
3.Za pomocą widelca, roztrzepać składniki
4.Mąkę przesiać do innej miski, łyżką posypać w koło mokre składniki mąką .
Nie wolno mieszać, przykryć ściereczką lub pokrywką miskę, odstawić na 2 godziny.
5.Kruszonka:
Masło roztopić, ostudzić, wymieszać z cukrem i mąką, dobrze rozetrzeć palcami na kruszonkę.
6.Jabłka obrać, pokroić.
7.Po tym czasie łyżką drewnianą, wymieszać składniki na jednolitą masę, ciasto będzie lekko rzadkawe.
8.Blachę o wymiarach (40x24) wysmarować tłuszczem, wylać ciasto.
9.Ułożyć na cieście jabłka
10.Posypać kruszonką, odstawić na 20 minut do wyrośnięcia.
11.Piec w nagrzanym piekarniku w 180 stop. przez ok.35 minut.
12.Wyjąć ciasto z piekarnika, obkroić nożem w koło formy i odstawić do ostygnięcia.
Komentarze