Drożdżowe waniliowe ciasteczka -kokardki z dżemem i wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciepłe mleko połaczyc z pokruszonymi drożdżami, łyzką cukru i łyzka maki, wymieszac, odstawic na chwilę.
Mąkę wsypać do miski,dodac rozczyn z drożdzy i pozostałe składniki, wyrobic ciasto.
Rozwałkowac , wykrawac krązki - o sr. około 6-7 cm.Na kazdym krazku na srodku ułozyc 1\2 łyzeczki dżemu i po 2 wisnie bez pestek, złapac 2dwa przeciwległe boki i zlepiac ciasto na srodku tak zeby wisnie pozostały po bokach.
Z ciasta wałkowac cienkie paski i owijac srodku kazdego ciastka skrecając ciasto na górze. tworzac kokardki .
2. Drożdzowe ciasteczk a z wisienkami układac w odstępach na natłuszczonej, posypanej mąka blaszce i piec ok. 20 min w 200’C. Gdy wystygną, obficie oprószyc cukrem pudrem.Smacznego:)
Komentarze