Drożdżowe różyczki z rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rabarbar myjemy, obieramy, kroimy w kostkę, zasypujemy cukrem kryształem i odstawiamy na około30 minut. Po tym czasie odlewamy sok, który puścił.
2.Rozgrzaną patelnię smarujemy niewielką ilością masła, wrzucamy rabarbar, zasypujemy cukrem brązowym, mieszamy i dusimy pod przykryciem na małym ogniu około 3 minuty, następnie odkrywamy i smażymy mieszając jeszcze chwilkę aż odparuje sok (około 2 minuty), przekładamy do miski i pozostawiamy do przestygnięcia.
3.Drożdże zasypujemy cukrem, rozcieramy, wlewamy ciepłe mleko i dokładnie roztrzepujemy trzepaczką. Pozostawiamy w ciepłym miejscu na 15 minut.
4.Margarynę rozpuszczamy.
5.Do drożdży przesiewamy mąkę, dodajemy sól, roztopioną margarynę, jajka i przez 10 minut wyrabiamy ciasto aż będzie gładkie i odchodzące od ręki.
6.Miskę przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu na 1 godzinę, tak by ciasto podwoiło swoją objętość.
7.Po tym czasie ciasto przekładamy na wysypaną mąką stolnice, jeszcze raz zagniatamy i dzielimy je na 4 kawałki.
8.Każdy kawałek ciasta przekładamy na posypaną mąką stolnicę, wałkujemy na kształt prostokątu, smarujemy rabarbarem, zwijamy w rulon (wzdłuż dłuższego brzegu) i kroimy w plastry grubości około 1,5 cm.
9.Gotowe ślimaczki przekładamy do foremek na muffinki, pozostawiamy by chwilę podrosły, następnie wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy cukrem perlistym i pieczemy około 12 - 15 minut w piekarniku nagrzanym do 210 st. C.
Komentarze