Drożdżowe różyczki z rabarbarem

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Sezon na rabarbar w pełni, dlatego postanowiłam go wykorzystać do przepysznych i pięknie wyglądających Różyczek z ciasta drożdżowego:)

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki na około 40 sztuk:
    40 g drożdży
    60 g cukru brązowego drobnego
    1 szklanka mleka
    550 g mąki
    1 łyżeczka soli
    150 g margaryny
    2 jajka

    2 duże pęczki rabarbaru
    5 łyżek cukru kryształu
    5 łyżek cukru brązowego drobnego
    odrobina masła

    cukier perlisty do posypania
    jajko do posmarowania drożdżówek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Drożdżowe różyczki z rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rabarbar myjemy, obieramy, kroimy w kostkę, zasypujemy cukrem kryształem i odstawiamy na około30 minut. Po tym czasie odlewamy sok, który puścił.
  • 2. Rozgrzaną patelnię smarujemy niewielką ilością masła, wrzucamy rabarbar, zasypujemy cukrem brązowym, mieszamy i dusimy pod przykryciem na małym ogniu około 3 minuty, następnie odkrywamy i smażymy mieszając jeszcze chwilkę aż odparuje sok (około 2 minuty), przekładamy do miski i pozostawiamy do przestygnięcia.
  • 3. Drożdże zasypujemy cukrem, rozcieramy, wlewamy ciepłe mleko i dokładnie roztrzepujemy trzepaczką. Pozostawiamy w ciepłym miejscu na 15 minut.
  • 4. Margarynę rozpuszczamy.
  • 5. Do drożdży przesiewamy mąkę, dodajemy sól, roztopioną margarynę, jajka i przez 10 minut wyrabiamy ciasto aż będzie gładkie i odchodzące od ręki.
  • 6. Miskę przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu na 1 godzinę, tak by ciasto podwoiło swoją objętość.
  • 7. Po tym czasie ciasto przekładamy na wysypaną mąką stolnice, jeszcze raz zagniatamy i dzielimy je na 4 kawałki.
  • 8. Każdy kawałek ciasta przekładamy na posypaną mąką stolnicę, wałkujemy na kształt prostokątu, smarujemy rabarbarem, zwijamy w rulon (wzdłuż dłuższego brzegu) i kroimy w plastry grubości około 1,5 cm.
  • 9. Gotowe ślimaczki przekładamy do foremek na muffinki, pozostawiamy by chwilę podrosły, następnie wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy cukrem perlistym i pieczemy około 12 - 15 minut w piekarniku nagrzanym do 210 st. C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować