Pierożki pieczone drożdżowe

4.51 (188 ocen)

Czasami brakuje pomysłu na obiad dlatego dla urozmaicenia robię pierożki pieczone

Składniki:

  • Ciasto drożdżowe:
    0.5 l.mleka
    10 dgk.drożdży
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 szkl.oleju
    3 jajka
    1 łyżka soli
    1kg.mąki(lub troszkę więcej ile ciasto zabierze)

    Farsz do tych pierożków przygotowujemy według własnego przepisu może być jak do pierogów ruskich jak i z kapustą,z kapustą i ze serem.
Wystaw ocenę:

4.51 (188 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pierożki pieczone drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki razem mieszamy i wyrabiamy przez 20min.aż powstaną pęcherzyki.Ciasto zostawiamy do wyrośnięcia na 1godz.ale również możemy od razu wyrabiać.
    Ciasto rozwałkowujemy wykrawamy kółeczka,nadziewamy farszem i sklejamy jak normalne pierogi.
    Układamy na blaszkę wysmarowaną tłuszczem,pierożki dobrze jest posmarować białkiem po upieczeniu będą miały ładny złoty kolor.
    Pieczemy w piekarniku nagrzanym w temp.180 stop.na złoty kolor.

Porady

Jeśli chcemy możemy stopić masło i polać po pierożkach.Proporcje można zmniejszyć lub zwiększyć.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować