Pierożki są idealne na kolacje, przekąskę do szkoły lub pracy lub na karnawał który jeszcze jest dość daleko chociaż czas szybko leci..
60 min
Dla 3 osób
Łatwy
Składniki:
Składniki na 1 blaszkę pierożków:
200 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki soli
2 żółtka
50 g masła
15 g drożdży
150 ml letniego mleka
1/2 łyżeczki cukru
białko do posmarowania pierożków
Składniki na farsz:
około 50-100 g jarmużu
100 g fety
1 ząbek czosnku
pieprz
Pierożki drożdżowe z jarmużem i fetą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1.Jarmuż myjemy i kroimy drobniutko. Na patelni z odrobina oliwy przesmażamy jarmuż z dodatkiem przeciśniętego ząbku czosnku, przez około 10-15 minut. Następnie lekko przestudzony mieszamy z fetą.
2. Mleko podgrzewamy aby nie było gorące, dodajemy cukier i wykruszamy drożdże. Odstawiamy do podwojenia objętości. W tym czasie w misce szykujemy mąkę z solą oraz żółtkami. Masło rozpuszczamy i odstawiamy do ostygnięcia.
3. Kiedy drożdże wyrosną dodajemy je do miski z mąką i zaczynamy zagniatać ciasto, w trakcie zagniatania dolewamy roztopione masło. Wyrabiamy dotąd aż ciasto będzie odchodzić od ręki i miski ( u mnie sprawę załatwił robot ). Następnie gotowe ciasto przykrywamy ściereczka i odstawiamy do podwojenia objętości na około 1 h.
4. Wyrośnięte ciasto odgazowujemy (czyli krótko zagniatamy), wałkujemy i wycinamy kółka. Na każde kółko nakładamy trochę farszu i zalepiamy.
5. Gotowe pierożki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką na czas rozgrzewania piekarnika (pierożki w tym czasie jeszcze sobie podrosną )
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Przed samym pieczeniem, smarujemy je białkiem.
Pieczemy przez około 25-30 minut do zrumienienia.
Podajemy z sosami na bazie jogurtu np. czosnkowym. Smacznego !!!
Komentarze