Pierożki Drożdżowe Z Jarmużem I Fetą

  • wyświetlono: 295 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Pierożki są idealne na kolacje, przekąskę do szkoły lub pracy lub na karnawał który jeszcze jest dość daleko chociaż czas szybko leci..

gotowanietoproste
  • 3 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

Składniki na 1 blaszkę pierożków:


200 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki soli
2 żółtka
50 g masła
15 g drożdży
150 ml letniego mleka
1/2 łyżeczki cukru
białko do posmarowania pierożków
Składniki na farsz:

około 50-100 g jarmużu
100 g fety
1 ząbek czosnku
pieprz

Sposób przygotowania przepisu:

Pierożki Drożdżowe Z Jarmużem I Fetą

  • 1. 1.Jarmuż myjemy i kroimy drobniutko. Na patelni z odrobina oliwy przesmażamy jarmuż z dodatkiem przeciśniętego ząbku czosnku, przez około 10-15 minut. Następnie lekko przestudzony mieszamy z fetą.
    2. Mleko podgrzewamy aby nie było gorące, dodajemy cukier i wykruszamy drożdże. Odstawiamy do podwojenia objętości. W tym czasie w misce szykujemy mąkę z solą oraz żółtkami. Masło rozpuszczamy i odstawiamy do ostygnięcia.
    3. Kiedy drożdże wyrosną dodajemy je do miski z mąką i zaczynamy zagniatać ciasto, w trakcie zagniatania dolewamy roztopione masło. Wyrabiamy dotąd aż ciasto będzie odchodzić od ręki i miski ( u mnie sprawę załatwił robot ). Następnie gotowe ciasto przykrywamy ściereczka i odstawiamy do podwojenia objętości na około 1 h.
    4. Wyrośnięte ciasto odgazowujemy (czyli krótko zagniatamy), wałkujemy i wycinamy kółka. Na każde kółko nakładamy trochę farszu i zalepiamy.
    5. Gotowe pierożki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką na czas rozgrzewania piekarnika (pierożki w tym czasie jeszcze sobie podrosną )
    Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Przed samym pieczeniem, smarujemy je białkiem.
    Pieczemy przez około 25-30 minut do zrumienienia.
    Podajemy z sosami na bazie jogurtu np. czosnkowym. Smacznego !!!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

drożdżowejarmużfetapasztecikiz czosnkiempieczonepierożkina słonoz piekarnikana drożdżachpierożki drożdżowez fetąprzepis_miesiąca1000z jarmużem

Komentarze

Podobne przepisy

Drożdżowe paszteciki z kapustą i świeżymi grzybami

Dodane przez: Joanna Kryla

Drożdżowe paszteciki z kapustą i świeżymi...

Doskonała propozycja na nadchodzące...

Paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami

Dodane przez: ankad21

Paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami

Wspaniałe, kruchutkie z pysznym...

Warstwowe pierożki z serem

Dodane przez: Armi As

Warstwowe pierożki z serem

Te pierożki są przepyszne! Naprawdę!...

Pierożki francuskie z tuńczykiem

Dodane przez: juchab

Pierożki francuskie z tuńczykiem

Doskonała przekąska zarówno na...

Zawijańce z ciasta francuskiego z fetą i szpianakiem

Dodane przez: Marta Daszkowska

Zawijańce z ciasta francuskiego z fetą i...

Dziś coś dla miłośników szpinaku....

Orientalne pierożki z dipem czosnkowym

Dodane przez: czarrna

Orientalne pierożki z dipem czosnkowym

Pierożki z ciasta francuskiego...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE