Pierożki Drożdżowe Z Jarmużem I Fetą

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Pierożki są idealne na kolacje, przekąskę do szkoły lub pracy lub na karnawał który jeszcze jest dość daleko chociaż czas szybko leci..

  • 60 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na 1 blaszkę pierożków:


    200 g mąki pszennej
    1/2 łyżeczki soli
    2 żółtka
    50 g masła
    15 g drożdży
    150 ml letniego mleka
    1/2 łyżeczki cukru
    białko do posmarowania pierożków
    Składniki na farsz:

    około 50-100 g jarmużu
    100 g fety
    1 ząbek czosnku
    pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Paszteciki Przekąski

Pierożki drożdżowe z jarmużem i fetą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Jarmuż myjemy i kroimy drobniutko. Na patelni z odrobina oliwy przesmażamy jarmuż z dodatkiem przeciśniętego ząbku czosnku, przez około 10-15 minut. Następnie lekko przestudzony mieszamy z fetą.
    2. Mleko podgrzewamy aby nie było gorące, dodajemy cukier i wykruszamy drożdże. Odstawiamy do podwojenia objętości. W tym czasie w misce szykujemy mąkę z solą oraz żółtkami. Masło rozpuszczamy i odstawiamy do ostygnięcia.
    3. Kiedy drożdże wyrosną dodajemy je do miski z mąką i zaczynamy zagniatać ciasto, w trakcie zagniatania dolewamy roztopione masło. Wyrabiamy dotąd aż ciasto będzie odchodzić od ręki i miski ( u mnie sprawę załatwił robot ). Następnie gotowe ciasto przykrywamy ściereczka i odstawiamy do podwojenia objętości na około 1 h.
    4. Wyrośnięte ciasto odgazowujemy (czyli krótko zagniatamy), wałkujemy i wycinamy kółka. Na każde kółko nakładamy trochę farszu i zalepiamy.
    5. Gotowe pierożki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką na czas rozgrzewania piekarnika (pierożki w tym czasie jeszcze sobie podrosną )
    Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Przed samym pieczeniem, smarujemy je białkiem.
    Pieczemy przez około 25-30 minut do zrumienienia.
    Podajemy z sosami na bazie jogurtu np. czosnkowym. Smacznego !!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Feta Jarmuż Czosnek

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować