Drożdżowe oczka z czereśniami

5 (168 ocen)

  • 40 min

Dostałam wiaderko świeżych czereśni więc wykorzystałam je do drożdżówek na które wszyscy domownicy mieli ogromną ochotę. Super bułeczki , wspaniały dodatek do szklanki mleka. Jeszcze ciepłe szybko znikają z półmiska.

  • 40 min

Składniki:

  • Składniki:
    60 dag mąki tortowej
    1/3 szklanki cukru pudru
    1 cukier waniliowy
    4 dag świeżych drożdży
    2/3 szklanki ciepłego mleka
    1 łyżka smalcu
    2 łyżki masła
    Sól do smaku
    3 duże jajka
    Około 1/2 l czereśni
    2 łyżki cukru trzcinowego
    2 łyżki wiórek kokosowych
    Papier do pieczenia
Wystaw ocenę:

5 (168 ocen)

Zobacz również:

Desery

Drożdżowe oczka z czereśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: do miski wlać ciepłe mleko, dodać pokruszone drożdże i 3 łyżki mąki, 1 łyżkę cukru, odstawić w ciepłe miejsce by drożdże się rozpuściły i zaczęły rosnąć. Następnie dodać pozostałą mąkę, cukier puder, cukier waniliowy, sól do smaku oraz 2 jajka i 1 żółtko. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Tłuszcze rozpuścić i ciepłe dodać do ciasta. Zagniatać tak długo aż ciasto całkowicie wchłonie tłuszcz, odstawić w ciepłe miejsce by ciasto wyrosło. Potem przenieść na stolnicę podsypaną mąką, rozwałkować na placek o grubości około 5 mm, wycinać szklanką(ja wycinałam puszką po groszku) kółka. Na środek kółka ułożyć opłukane, osuszone, wypestkowane 2 czereśnie. Przykryć drugim plackiem z dziurką(ja robiłam nakrętką od butelki), zlepić boki, uformować bułeczkę, ułożyć w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w pewnej odległości od siebie, gdyż bułeczki urosną. Posmarować roztrzepanym białkiem, środek posypać wiórkami kokosowymi a brzegi i środek posypać cukrem trzcinowym i ponownie odstawić w ciepłe miejsce by bułeczki podrosły. Piec w temp. 175 stopni około 25 minut na złoty kolor.

Porady

1.w środek można włożyć też małą łyżeczkę budyniu

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować