CIASTO DROŻDŻOWE " PAWIE OCZKA "

2.67 (3 ocen)

  • 20 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Kto lubi ciasta drożdżowe ? mam dziś dla was fajny przepis który wymyśliłam samodzielnie, jeżeli was zaciekawił zapraszam pod podanym linkiem na blog aby dowiedzieć się co i jak wykonać

  • 20 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • składniki na ciasto :
    4 szklanki mąki pszennej + 2 łyżki do wyrobienia,
    1 opakowanie drożdży suszonych 8 g,
    0,5 szklanki cukru,
    1 szklanka ciepłego mleka 3,2 %,
    1 szczypta soli,
    2 żółtka,
    2 łyżki miękkiego masła,
    1 łyżeczka aromatu migdałowego
    dodatkowo :
    1 słoik 400 g kremu KAKAOWO - MLECZNO - ORZECHOWY,
    22 sztuki cukierków KONAFETTO,
    4 łyżeczki cukru,
    1 jajko M
Wystaw ocenę:

2.67 (3 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto drożdżowe " pawie oczka " - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto 1. Do miski dodać wszystkie składniki na ciasto i wyrobić do połączenia składników, następnie dodać roztopione masło ostygnięte i nadal wyrabiać, jeżeli będzie nadal się kleić dodać dwie łyżki mąki, odstawić aby odpoczęło a zarazem podrosło
  • ciasto 2. Podrośnięte ciasto lekko rozwałkować wysmarować dowolnym kremem a na krem ułożyć w odstępach cukierki
  • ciasto 3. Ciasto zwinąć na długość blaszki 35/12 wyłożoną papierem, postawić ciasto do wyrośnięcia a po wyrośnięciu posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem, rozgrzać piekarnik na 180 stopni
  • ciasto 4. Piec przez 50 minut a 30 minut przed końcem nakryć folią. Upieczone wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować