pachnące wanilią i letnimi owocami-porzeczkami i wisienkami- smaczne-polecam
60 min
Dla 4 osób
Składniki:
1\2 kg mąki pszennej
3 g drożdzy
50 g drobnego cukru
50 g masła -roztopionego i przestudzonego
1 cukier wanilinowy
1,5-2 szklanki świezych wisni
3\4 szklanki czerwonej porzeczki
krem czekoladowy np Nutella
cukier puder do oprószenia wierzchu po upieczeniu
Drożdżowe -kruche ciastka z czekoladą, wisienkami i czerwona porzeczką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z rokruszonych drożdży, 1 łyżeczki cukru, 1 łyżki mąki i ciepłego mleka zrobić zaczyn. Po kwadransie gdy zaczyn zacznie pracowac dodac pozostałe składniki , wyrobic elastyczne ciasto.
Na stolnicę posypaną mąką wyłożyć ciasto drożdżowe i zagnieść krótko. Lekko podsypać mąką i wałkiem rozwałkować na prostoką a nastepnie nożem pokroić na ok. 7-9 cm. kwadraty. Na środku każdego kwadratu położyć po połowie łyzeczki kremu czekoladowego oraz po kilka sztuk owoców( 2-3 wisnie, kilka porzeczek- chyba ze wejdzie wiecej owoców)
Zlepiać przeciwne brzegi ciasta do siebie.
Ciastka kopertowe układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w nagrzanym piekarniku ok. 20-25 min, do zrumienienia i wyrośnięcia.
Po upieczeniu lekko oprószyc cukrem pudrem, smacznego:)
Komentarze