Drożdżowe -kruche ciastka z czekoladą, wisienkami i czerwona porzeczką

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób

pachnące wanilią i letnimi owocami-porzeczkami i wisienkami- smaczne-polecam

  • 60 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 1\2 kg mąki pszennej
    3 g drożdzy
    50 g drobnego cukru
    50 g masła -roztopionego i przestudzonego
    1 cukier wanilinowy
    1,5-2 szklanki świezych wisni
    3\4 szklanki czerwonej porzeczki
    krem czekoladowy np Nutella
    cukier puder do oprószenia wierzchu po upieczeniu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka

Drożdżowe -kruche ciastka z czekoladą, wisienkami i czerwona porzeczką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z rokruszonych drożdży, 1 łyżeczki cukru, 1 łyżki mąki i ciepłego mleka zrobić zaczyn. Po kwadransie gdy zaczyn zacznie pracowac dodac pozostałe składniki , wyrobic elastyczne ciasto.
    Na stolnicę posypaną mąką wyłożyć ciasto drożdżowe i zagnieść krótko. Lekko podsypać mąką i wałkiem rozwałkować na prostoką a nastepnie nożem pokroić na ok. 7-9 cm. kwadraty. Na środku każdego kwadratu położyć po połowie łyzeczki kremu czekoladowego oraz po kilka sztuk owoców( 2-3 wisnie, kilka porzeczek- chyba ze wejdzie wiecej owoców)

    Zlepiać przeciwne brzegi ciasta do siebie.

    Ciastka kopertowe układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w nagrzanym piekarniku ok. 20-25 min, do zrumienienia i wyrośnięcia.
    Po upieczeniu lekko oprószyc cukrem pudrem, smacznego:)

Porady

wyszło mi 15 sztuk

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować