Kwiaty z kruchego ciasta z czerwona porzeczką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Czerwone porzeczki obieramy ze szczypułek, płuczemy pod bieżąca wodą.
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i wkładamy do lodówki by ciasto siĘ schłodziło.( około 30 minut)
Następnie na stolnicy wałkujemy kruche ciasto.
Za pomocą szklanki wykrawamy krążki za pomocą szklanki oraz dużo więcej krążków za pomocą kieliszka.
Na każdym większym krążku układamy trochę porzeczek, przykrywany mniejszymi kołami , tak żeby mniejsze nachodziły sie na siebie bokami.Na cieście robimy widelcem wzorki.
Na środku ciastek układamy po kilka sztuk porzeczek , lekko je wtapiając w ciasto.
Ciastka pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 15-18 minut do zrumienienia.
Po upieczeniu , lekko je oprószamy cukrem pudrem ,
smacznego.
Komentarze