Drożdżowe ciasto z rabarbarem i truskawkami

0 (0 ocen)

To ciasto to taki klasyk który bardzo często pojawia się w każdym polskim domu, owoce to tylko kwestia gustu, do wyboru do koloru.

Składniki:

  • 50 dag mąki pszennej

    30 g drożdży

    150 ml mleka

    8 dag cukru

    10 dag masła

    2 jajka

    1 opakowanie cukru waniliowego

    50 dag rabarbaru

    50 dag truskawek





    Kruszonka;

    10 dag masła

    10 dag cukru

    ok. 20 dag maki pszennej

    opakowanie cukru waniliowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Drożdżowe ciasto z rabarbarem i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy do miski, robiąc w niej zagłębienie. Podgrzewamy mleko wlewamy je do zagłębienia, dosypujemy połowę cukru oraz pokruszone drożdże. Oprószamy mąką i odstawiamy na kilka minut aby podrosło. Masło roztapiamy i dodajemy je do miski, dodajemy tez drugą część cukru, jajka, cukier waniliowy i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy na około pół godziny aby wyrosło. W tym czasie foremkę 25x35 wykładamy papierem do pieczenia. Owoce myjemy , następnie odsączamy z wody. Rabarbar kroimy w kostkę a truskawki jeśli są duże na pół. Gdy ciasto wyrośnie należy je ponownie zagnieść a następnie rozwałkować i wyłożyć nim foremkę. Nakłuć widelcem i ułożyć na nim osuszone owoce. Całość delikatnie posypujemy cukrem.



    Składniki kruszonki mieszamy ze sobą i rozcieramy w rękach aby powstała konsystencja piasku. Posypujemy ciasto i odstawiamy jeszcze na kilkanaście minut do wyrośnięcia. Po tym czasie wkładamy do piekarnika i pieczemy około 35 min w temp. 180- 190C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
drożdżowe

To może cię zainteresować