Ciasto drożdżowe z truskawkami i rabarbarem

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Pyszne, kwaskowate i baaardzo mięciutkie ciasto drożdżowe :) W przygotowaniu jest dosyć proste, nawet nie musimy brudzić rąk ;) Zapraszam do pieczenia! (przepis własny)

  • 3 godz.

Składniki:

  • na 1 keksówkę:
    25 g świeżych drożdży + 1 łyżka brązowego cukru
    1 jajko
    1 żółtko
    1/3 szklanki cukru brązowego
    szczypta soli
    50 g masła
    1 łyżka oliwy
    1/2 szklanki mleka
    250 g mąki pszennej
    200 g truskawek, pokrojonych w ćwiartki
    2 łodygi rabarbaru, umyte, pokrojone w 4 cm kawałki

    na kruszonkę:
    40 g mąki pszennej
    60 g cukru pudru
    30 g schłodzonego masła
    1/2 łyżki kwaśnej śmietany 18%

    CZAS PRZYGOTOWANIA: 180 MIN
    POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto drożdżowe z truskawkami i rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Drożdże rozcieramy z 1 łyżką cukru, odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 10 minut. Jajko, żółtko, cukier i sól umieszczamy w misie miksera. Miksujemy, aż masa będzie gładka i jednolita. Masło rozpuszczamy na patelni, dodajemy do niego łyżkę oliwy; przelewamy do mleka, mieszamy. Do ciepłego, ale nie gorącego mleka przelewamy najpierw drożdże, potem jajka, a na koniec wsypujemy mąkę. Mieszamy drewnianą łyżką do całkowitego połączenia składników. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 60 minut.
  • 2. Keksówkę smarujemy masłem lub wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto ponownie mieszamy drewnianą łyżką i równomiernie przekładamy do keksówki. Przykrywamy i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 30 minut.
  • 3. Do ciasta wciskamy kawałki owoców i ostatni raz przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. W między czasie przygotowujemy kruszonkę: masło ucieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy cukier puder, mąkę i śmietanę; rozcieramy w palcach i wkładamy do lodówki na czas wyrastania ciasta.
  • 4. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni Celsjusza. Wyrośnięte ciasto posypujemy przygotowaną kruszonką i wkładamy do piekarnika. Pieczemy ok. 45 minut do tzw. suchego patyczka. Wyciągamy, odstawiamy do przestygnięcia w formie na 15 minut, a następnie wyciągamy z formy i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Smacznego! :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Rabarbar Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować