Ciasto drożdżowe z truskawkami i rabarbarem

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Babcina drożdżówka z wiosennymi owocami.

Składniki:

  • 1/2 kg mąki pszennej
    4 dag świeżych drożdży
    1,5 szklanki mleka
    2 żółtka
    14 dag cukru
    7 dag masła
    40 dag truskawek
    20 dag rabarbaru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto drożdżowe z truskawkami i rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Całą mąkę przesiać. Do miski wlać 1 szklankę letniego mleka. Dodać drożdże i 1 łyżkę cukru. Wymieszać aż drożdże się rozpuszczą. Wsypać mąkę w ilości takiej, żeby ciasto miało gęstość kwaśnej śmietany (ok. 4-5 łyżek). Przykryć i odstawić aż wyrośnie (ok. 20 minut). Żółtka utrzeć z
    cukrem. Dodać do miski z wyrośniętym rozczynem. Dodać też resztę mąki, mleka i szczyptę soli. Wyrabiać ciasto ręcznie lub mikserem do momentu połączenia składników. Następnie wlewać po trochu rozpuszczone letnie
    masło. Wyrabiać jeszcze aż masło się dobrze połączy z ciastem. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia-do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto przełożyć do blaszki 24x40 cm. Wierzch posmarować białkiem i
    ułożyć oczyszczone i pokrojone wcześniej owoce. Zostawić aż ciasto podrośnie- ok. 20 minut. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 30-40 minut. Gdy stygnie można posypać pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_06-2016

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować