Ciasto drożdżowe z truskawkami i rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Całą mąkę przesiać. Do miski wlać 1 szklankę letniego mleka. Dodać drożdże i 1 łyżkę cukru. Wymieszać aż drożdże się rozpuszczą. Wsypać mąkę w ilości takiej, żeby ciasto miało gęstość kwaśnej śmietany (ok. 4-5 łyżek). Przykryć i odstawić aż wyrośnie (ok. 20 minut). Żółtka utrzeć z
cukrem. Dodać do miski z wyrośniętym rozczynem. Dodać też resztę mąki, mleka i szczyptę soli. Wyrabiać ciasto ręcznie lub mikserem do momentu połączenia składników. Następnie wlewać po trochu rozpuszczone letnie
masło. Wyrabiać jeszcze aż masło się dobrze połączy z ciastem. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia-do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto przełożyć do blaszki 24x40 cm. Wierzch posmarować białkiem i
ułożyć oczyszczone i pokrojone wcześniej owoce. Zostawić aż ciasto podrośnie- ok. 20 minut. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 30-40 minut. Gdy stygnie można posypać pudrem.
Komentarze