Pyszne, słodkie, mięciutkie w środku i chrupiące z zewnątrz ciasteczka z kwaśną czerwoną porzeczką.
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 200 g roztopionego i przestudzonego masła
- 60 ml mleka
- 2 jajka
- 60 g cukru (dałam trzcinowy)
- 20 g świeżych drożdży
- szczypta soli
- ok. 300 g umytej i osuszonej czerwonej porzeczki
- cukier puder do oprószenia
Drożdżowe ciasteczka z czerwoną porzeczką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zrobić rozczyn, czyli wymieszać w kubeczku świeże drożdże z ciepłym ale nie gorącym mlekiem, łyżką cukru i łyżką mąki. Następnie odstawić w ciepłe miejsce i poczekać aż drożdże zaczną się pienić. Kubeczek można przykryć ściereczką.
2.Do miski przesiać mąkę i wymieszać ją z pozostałym cukrem oraz z solą. Dodać przygotowany wcześniej rozczyn i jajka. Dokładnie zagnieść ciasto. Dodać przestudzone masło i jeszcze raz zagnieść ciasto, przez ok. 10 minut. Uformować z niego kulę, oprószyć lekko mąką i zostawić w misce przykryte ręcznikiem, w ciepłym miejscu, do czasu aż podwoi swoją objętość (ok. 1,5 godziny).
3.Gdy ciasto już nam wyrośnie, jeszcze raz należy je chwile zagnieść, a następnie cienko wałkować i wycinać ciasteczka przy pomocy np. szklanki. Na blaszce wyłożyć papier do pieczenia i wykładać na niego wykrojone ciasteczka. Na każdym ciasteczku układać kilka porzeczek. Ciasteczka przykryć ręcznikiem i zostawić na ok. 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
4.Przed włożeniem ciasteczek do piekarnika, lekko jeszcze docisnąć porzeczki. Piec je w 180⁰C przez ok. 15 - 18 minut.
5.Ciasteczka przestudzić na kratce i oprószyć cukrem pudrem.
Komentarze