DROŻDŻOWE BUŁECZKI Z JAGODAMI „JAGODZIANKI”

0 (0 ocen)

Bułeczki drożdżowe z jagodami to świetna propozycja na śniadanie z mlekiem lub kakaem .Bułeczki są miękkie i kuszą swym zapachem i wyglądem a jak wiadomo nie ma nic lepszego niż własna drożdżówka bez spulchniaczy, konserwantów i oleju palmowego.Przez dodanie oleju bułeczki zachowają dłużej świeżoś

Składniki:

  • 1 szkl mleka

    50 gram drożdży

    4 szkl. mąki

    3 jajka

    1/2 szkl. cukru

    1 cukier migdałowy

    50 g masła

    1/4 szkl oleju

    mała szczypta soli

    nadzienie:

    słoiczek jagód domowej roboty:) lub co kto lubi np: masa krówkowa, dżem, powidła, budyń, ser, owoce
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Bułki Drożdżówka Desery

Drożdżowe bułeczki z jagodami „jagodzianki” - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło roztopić i wystudzić.
    Mleko podgrzać ,wykruszyć do niego drożdże i dodać łyżeczkę cukru.

    Odstawić do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość.

    Przesiać mąkę , dodać oba cukry i szczyptę soli.

    Dodać rozczyn, masło i 2 jaja.

    Wymieszać i wyrobić ciasto dodając co jakiś czas niewielką ilość oleju,aż ciast będzie gładkie.

    Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

    Szklanką odmierzyć porcje ciasta i formować bułeczki, spłaszczać, nakładać nadzienie i dokładnie zlepiać (Nadzienia nie za dużo bo wypłynie)

    Bułeczki odstawić do ponownego wyrośnięcia, po czym posmarować rozmąconym jajkiem.

    Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 20 minut.

Porady

Puszyste drożdżowe ciasto -aby takie wyrosło użyj samego żółtka i dolej trochę więcej ciepłego mleka. Trzeba je długo zagniatać najlepiej ok 20 minut ( cierpliwość- zamiast dodawać więcej mąki)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować