Drożdżowe babeczki ostro nadziane

0 (0 ocen)

Takie babeczki świetnie sprawdzą się na ciepłą kolację, przekąskę, piknik czy drugie śniadanie do pracy. Oczywiście najlepsze są na ciepło ale na zimno też nieźle smakują.

Składniki:


  • Nadzienie :
    5 cienkich parówek drobiowych podwędzanych
    4 łyżki kukurydzy z puszki
    15 koktajlowych pomidorków
    3 łyżki prażonej cebulki
    2 łyżki posiekanego koperku
    100 g topionego serka
    sól do smaku
    pieprz cayenne do smaku
    chili do smaku

    Ciasto :
    500 g mąki pszennej typ 650
    1 łyżeczka soli
    1 łyżka cukru
    300 ml letniego mleka
    30 g świeżych drożdży
    1/4 szk oleju rzepakowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Babeczki Babeczki Przekąski

Drożdżowe babeczki ostro nadziane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Drożdżowe babeczki ostro nadziane 1. Drożdże razem z cukrem utrzeć do momentu aż będą płynne.
    Potem wlać mleko, olej, dodać sól i wymieszać.
    Następnie wsypać mąkę i wyrobić ciasto, po czym oprószyć je mąką, zakryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia.
  • Drożdżowe babeczki ostro nadziane 2. Gdy ciasto rośnie przygotować nadzienie.
    Parówki pokroić w plasterki, pomidorki na połówki, serek topiony w kostkę ( aby się dobrze kroił włożyć na kilka minut do zamrażarki ) a kukurydzę odsączyć z zalewy.
    Wszystkie składniki wrzucić do miski, dodać koperek i przyprawy do smaku ( nadzienie powinno być ostre ) i wymieszać składniki.
  • Drożdżowe babeczki ostro nadziane 3. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrobić, wałkować na nie za gruby placek i wycinać kółka ( u mnie wyszło 20 )
    Foremki do babeczek wysmarować olejem, na każde wgłębienie położyć krążki ciasta, na środek porcję farszu i dociskając delikatnie ciasto z farszem wcisnąć we wgłębienie.
    Zostawić tak przygotowane babeczki do lekkiego podrośnięcia.
  • Drożdżowe babeczki ostro nadziane 4. Gotowe babeczki piec 25 minut w piekarniku nagrzanym do 175 -180 stopni .
    Po upieczeniu przestudzić na kratce.
    Babeczki spożywać jeszcze ciepłe np. z czerwonym barszczem, ale dobrze też smakują zimne.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Parówki Olej Warzywa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować