Takie babeczki świetnie sprawdzą się na ciepłą kolację, przekąskę, piknik czy drugie śniadanie do pracy. Oczywiście najlepsze są na ciepło ale na zimno też nieźle smakują.
Składniki:
Nadzienie :
5 cienkich parówek drobiowych podwędzanych
4 łyżki kukurydzy z puszki
15 koktajlowych pomidorków
3 łyżki prażonej cebulki
2 łyżki posiekanego koperku
100 g topionego serka
sól do smaku
pieprz cayenne do smaku
chili do smaku
Ciasto :
500 g mąki pszennej typ 650
1 łyżeczka soli
1 łyżka cukru
300 ml letniego mleka
30 g świeżych drożdży
1/4 szk oleju rzepakowego
Drożdżowe babeczki ostro nadziane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże razem z cukrem utrzeć do momentu aż będą płynne.
Potem wlać mleko, olej, dodać sól i wymieszać.
Następnie wsypać mąkę i wyrobić ciasto, po czym oprószyć je mąką, zakryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia.
2.Gdy ciasto rośnie przygotować nadzienie.
Parówki pokroić w plasterki, pomidorki na połówki, serek topiony w kostkę ( aby się dobrze kroił włożyć na kilka minut do zamrażarki ) a kukurydzę odsączyć z zalewy.
Wszystkie składniki wrzucić do miski, dodać koperek i przyprawy do smaku ( nadzienie powinno być ostre ) i wymieszać składniki.
3.Wyrośnięte ciasto ponownie wyrobić, wałkować na nie za gruby placek i wycinać kółka ( u mnie wyszło 20 )
Foremki do babeczek wysmarować olejem, na każde wgłębienie położyć krążki ciasta, na środek porcję farszu i dociskając delikatnie ciasto z farszem wcisnąć we wgłębienie.
Zostawić tak przygotowane babeczki do lekkiego podrośnięcia.
4.Gotowe babeczki piec 25 minut w piekarniku nagrzanym do 175 -180 stopni .
Po upieczeniu przestudzić na kratce.
Babeczki spożywać jeszcze ciepłe np. z czerwonym barszczem, ale dobrze też smakują zimne.
Komentarze