Drożdżowa pizza z patelni

4.48 (157 ocen)

  • 30 min

Przepyszna pizza z patelni! Polecam, ponieważ smakuje tak, jak ta z piekarnika, a nawet lepiej!

  • 30 min

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej typ 650 (lub zwykłej pszennej)
    270 ml ciepłej wody (1 i 1/4 szklanki)
    1,5 łyżeczki suchych drożdży lub 30 g świeżych- ja takie dałam
    1 łyżeczka cukru
    1 łyżeczka soli
    4 łyżki oleju/ oliwy
Wystaw ocenę:

4.48 (157 ocen)

Zobacz również:

Pizza

Drożdżowa pizza z patelni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wodę wymieszać z cukrem i drożdżami i odstawić na kilka minut. W misce wymieszać mąkę, cukier i sól, dodać zaczyn i olej. Wyrobić i odstawić na 15 min. Formować rękoma placki (ja rozciągałam ciasto na talerzu wielkości patelni). Piec na suchej, dobrze rozgrzanej patelni około 2 minut na średnim ogniu pod przykryciem. Po tym czasie przewrócić na drugą stronę, posmarować ulubionym sosem (u mnie barbecue i pomidorowy), nałożyć składniki i posypać serem. Piec około 5 min pod przykryciem. To wszystko, pizza z patelni jest gotowa :)

Porady

Lepiej unikać mocno wodnistych dodatków, takich jak pomidor lub mozarella, ponieważ pizza może nam się nie upiec.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować