Rolada truskawkowa

0 (0 ocen)

  • 40 min

Lekkie nadzienie i puszysty biszkopt- tak brzmi przepis na roladę idealną

  • 40 min

Składniki:

  • Biszkopt na roladę:

    4 jajka
    4 łyżki cukru
    4 łyżki mąki pszennej
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

    Nadzienie:

    300 ml śmietany 36%
    1 łyżka żelatyny
    około 10 sztuk mrożonych truskawek (mogą być też świeże)
    1-2 łyżki cukru pudru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Rolada truskawkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić na sztywną pianę, partiami dodawać cukier i chwilę ubijać, następnie wlewać po jednym żółtku, cały czas ubijając. Do ubitej masy dodawać po łyżce przesianej mąki z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszając, zgodnie ze wskazówkami zegara. Gdy wszystko ładnie się połączy równomiernie wyłożyć na blachę posmarowanej cieniutko margaryną i wyłożonej papierem (ok 23 na 36cm).
    Piec 17- 20 min w temp. 180ºC.
  • 2. Żelatynę zalać niewielką ilością wody w temperaturze pokojowej i pozostawić do napęcznienia.Następnie rozpuścić na małym ogniu lub w kąpieli wodnej ciągle mieszając i nie dopuszczając do zagotowania. Truskawki rozmrozić i rozbełtać widelcem. W tym czasie zacząć ubijać śmietanę, a po chwili dodać cukier puder, truskawki i ciepłą żelatynę. Po chwili, Gdy masa zacznie się ścinać, rozsmarować na biszkopcie i zacząć zwijać roladę. Włożyć do lodówki do stężenia. Można udekorować roztopioną czekoladą lub posypać cukrem pudrem.

Porady

Aby biszkopt na roladę nie popękał, po wyjęciu z piekarnika należy szybko przekłożyć go na ściereczkę, papierem do góry. Od razu, delikatnie zerwać papier z ciasta (dlatego tak ważne jest posmarowanie papieru do pieczenia dodatkowo margaryną). Gorący biszkopt zwinąć razem ze ściereczką (jak naleśnika) wzdłuż dłuższego boku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować