Drobiowo-warzywny wulkan - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na rozgrzaną patelnię z oliwą wykładamy mrożone warzywa, dusimy kilkanaście minut, często mieszając. Zdejmujemy z patelni i wkładamy kawałki piersi które krótko przesmażamy z tymiankiem,estragonem, solą i pieprzem.
Z podanych składników wyrabiamy kruche ciasto drożdżowe i odstawiamy do wyrośnięcia.
Potem odrywamy ok. 1/3 ciasta i wałkujemy na grubość 1/2 cm, następnie wycinamy 18 cm okrąg i przekładamy go na papier do pieczenia. Papier z ciastem umieszczamy na większej blaszce.
Na ciasto warstwowo nakładamy farsz mięsno-warzywmy, tak aby powstała górka.
2.Resztę ciasta wałkujemy na bardzo duży okrąg po środku wycinamy 2 cm otwór i ostrożnie nakładamy na nadzienie. Na dole lekko dociskamy ciasto.
3.Z pozostałego ciasta robimy trzy długie wałeczki, splatamy warkocz i lekko rozciągając ciasto owijamy nim miejsce łączenia ciast.
Po chwili gdy ciasto podrośnie smarujemy je białkiem roztrzepanym z szczyptą soli i słodkiej papryki.
Pieczemy około 60 minut w 180 C. Po około 30-40 minutach wierzch ciasta można przykryć papierem do pieczenia i zmniejszyć temperaturę na 160 C.
Komentarze