Wywar drobiowo - warzywny

5 (194 ocen)

Domowy wywar, na którym możemy przygotować pyszną zupę.

Składniki:

  • 700 g porcji rosołowej z indyka (skrzydło i kawałek szyi)
    2 liście laurowe
    8 ziarenek ziela angielskiego
    1/2 łyżeczki pieprzu ziarnistego
    1 łyżka soli
    3 łyżki suszonej włoszczyzny lub 1 porcja świeżej
Wystaw ocenę:

5 (194 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Wywar drobiowo - warzywny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso myjemy, zalewamy w garnku 2 litrami zimnej wody. Zagotowujemy, zbieramy szumowiny, dodajemy połamane liście laurowe, pieprz, ziele angielskie i sól. Gotujemy na wolnym ogniu 45 minut. Dodajemy włoszczyznę i gotujemy jeszcze około 60 minut. W czasie gotowania od czasu do czasu uzupełniamy wygotowaną wodę.
  • 2. Wywar przecedzamy, uzupełniamy wodą do objętości 2 litrów, zagotowujemy. Na tym wywarze przygotowujemy zupę. Jeśli nie wykorzystamy całego wywaru od razu, gorący przelewamy do słoika i natychmiast zamykamy. Przechowujemy w lodówce kilka dni.

Porady

Porcję rosołową z indyka można zastąpić porcją z kurczaka. Zamiast suszonej włoszczyzny można użyć świeżej. Z mięsa obranego z kości można przygotować np. farsz do naleśników lub pierogów.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wywar

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować