Wywar drobiowo - warzywny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso myjemy, zalewamy w garnku 2 litrami zimnej wody. Zagotowujemy, zbieramy szumowiny, dodajemy połamane liście laurowe, pieprz, ziele angielskie i sól. Gotujemy na wolnym ogniu 45 minut. Dodajemy włoszczyznę i gotujemy jeszcze około 60 minut. W czasie gotowania od czasu do czasu uzupełniamy wygotowaną wodę.
2.Wywar przecedzamy, uzupełniamy wodą do objętości 2 litrów, zagotowujemy. Na tym wywarze przygotowujemy zupę. Jeśli nie wykorzystamy całego wywaru od razu, gorący przelewamy do słoika i natychmiast zamykamy. Przechowujemy w lodówce kilka dni.
Porady
Porcję rosołową z indyka można zastąpić porcją z kurczaka.
Zamiast suszonej włoszczyzny można użyć świeżej.
Z mięsa obranego z kości można przygotować np. farsz do naleśników lub pierogów.
Komentarze