Dotyk anioła

5 (151 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Przy pieczeniu bardzo chętnie pomagają mi moje dzieci: Mateusz i Gabrysia. To ciasto zawsze nam się udaje

Składniki:

  • Biszkopt:
    ● 1 szkl. mąki tortowej
    ● czubata łyżka mąki ziemniaczanej
    ● 4 jajka
    ● łyżeczka octu
    ● 1 szkl. cukru
    ● łyżeczka proszku do pieczenia
    Krem:
    ● 2 tabliczki białej czekolady
    ● 2 op. bitej śmietany w proszku
    ● 1/2 l śmietany 18-proc.
    ● 25 dag wiórków kokosowych
    ● 25 dag płatków migdałów do posypania ciasta
Wystaw ocenę:

5 (151 ocen)

Zobacz również:

Desery

Dotyk anioła - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: żółtka oddzielamy
    od białek i ucieramy z proszkiem
    do pieczenia. Białka ubijamy
    z cukrem na sztywną pianę.
    Dodajemy żółtka, mąkę tortową
    i ziemniaczaną oraz ocet. Mieszamy. Ciasto wylewamy na
    blachę i pieczemy ok. 30 minut
    w temperaturze 180 °C.
  • 2. Krem: czekolady rozpuszczamy
    w kąpieli wodnej, wlewamy
    śmietanę i studzimy. Miksując,
    powoli wsypujemy bitą śmietanę
    w proszku. Dodajemy wiórki
    kokosowe, mieszamy
  • 3. Biszkopt przekrawamy w poprzek.
    Spód smarujemy 3/4 kremu,
    nakładamy biszkopt, smarujemy
    1/4 kremu. Posypujemy
    płatkami migdałów.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Notka redakcyjna

PP_05-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować