DORSZ W SOSIE Z WARZYWAMI

0 (0 ocen)

  • 30 min

Kuchnia to moja pasja.Nie wszyscy lubią jeść ryby choć są bardzo zdrowe. Tę potrawę wymyśliłam aby przekonać moich domowników do posmakowania rybki nieco inaczej. Łączenie ryby z sosem, warzywami, przyprawami daje niesamowity smak potrawie.

  • 30 min

Składniki:

  • 80 dag świeżych filetów z dorsza(może być inna ryba)
    4 gotowane marchewki
    0,5 puszki zielonego groszku
    4 łyżki oleju do smażenia
    1 cebula
    1 łyżka soli
    1 szklanka wody
    3 łyżki mąki pszennej
    5 łyżek śmietany

    Przyprawy:
    pieprz, czubryca zielona, tymianek, lubczyk, szczypta startej gałki muszkatołowej, 1 łyżka octu,2 łyżki prażonej cebuli, listek laurowy, ziele angielskie.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Dorsz w sosie z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety smażymy na oleju z obu stron. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy. Następnie rozkładamy na usmażonej rybie.
  • 2. Przygotowujemy sos: wodę gotujemy, odstawiamy na chwilę. Mieszamy 3 łyżki mąki, 3 łyżki zimnej wody, śmietanę .Wlewamy do gorącej wody chwilę mieszając podgrzewamy cały czas mieszając, aż zgęstnieje sos. Do sosu dodajemy marchewkę groszek, przyprawy.
  • 3. Doprawiony sos wylewamy na usmażoną rybę, wszystko razem gotujemy ok.2 min.
    Potrawę przykrywamy pokrywką i pozostawiamy na ok.15min.

Porady

Danie podajemy z gotowanymi ziemniakami lub frytkami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować