Dorsz w orzechach włoskich

4.5 (200 ocen)

  • 25 min

W sam raz na niedzielny obiad

  • 25 min

Składniki:

  • 500 g filetów dorsza ze skórą
    150 g orzechów włoskich łuskanych
    4 ząbki czosnku
    2 jajka
    mąka do oprószania ryby
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (200 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Dorsz w orzechach włoskich - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety ryb oczyścić i usunąć wszystkie ości i skórę.
  • 2. Podzielić na porcje, zamarynować w soli i pieprzu.
  • 3. Orzechy włoskie włożyć do woreczka i rozgnieść na drobne kawałki na desce do krojenia wałkiem lub tłuczkiem.
  • 4. Jajka wybić do głębokiego talerza i roztrzepać.
  • 5. Filety dorsza panierować w mące, jaju i pokruszonych orzechach włoskich dobrze dociskając, aby nie odlepiały się podczas smażenia.
  • 6. Tak przygotowaną rybę usmażyć na wolnym ogniu, na złoty kolor z każdej strony.
  • 7. Podawać z ziemniakami i dowolną surówką.

Porady

Są to składniki na cztery porcje

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować