Pyszna rybka ,możemy podawać ją na ciepło lub na zimno.
Dla 3 osób
Łatwy
Składniki:
RYBA::
- filety z dorsza bez skóry: 70 dekagramów
- mąka pszenna: 2 łyżki
- cytryna do skropienia: 0.5 sztuki
PIERZYNKA Z WARZYW::
- marchew: 2 sztuki
- pietruszka korzen: 2 sztuki
- seler korzeń: 0.5 sztuki
- cebula: 2 sztuki
- koncentrat pomidorowy: 3 łyżki
- papryka w proszku,: 1 szczypta
- ziele angielskie,: 4 sztuki
- liść laurowy: 2 sztuki
- cytryna do dekoracji: 0.5 sztuki
Dorsz pod pierzynką z warzyw - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filety z dorsza umyć, skropic sokiem z cytryny, posolić,podzielić na porcje,oprószyc mąką i usmażyć na patelni na na oleju.
2.Warzywa obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach./marchew,seler,pietruszka/
Cebulę pokroić w plasterki i,podsmażyć na patelni . Dodać do niej starte warzywa i przyprawy.
3.Doprawic solą ,pieprzem i dusić do miękkości a pod koniec duszenia dodać koncentrat pomidorowy i wymieszać.
4.Ciepły farsz warzywny nałożyć na porcje usmażonej ryby i ozdobić platerkami cytryny.
Komentarze