Dorsz po chińsku

4.5 (165 ocen)

  • 60 min

Rybka w pysznym sosie

  • 60 min

Składniki:

  • 500g fileta dorsza
    2 cebule
    papryka czerwona
    mąka ziemniaczana
    olej
    sól

    Sos:
    4 łyżki ketchupu
    4 łyżki sosu sojowego
    4 łyżki cukru brązowego
    4 łyżki octu winnego
    2 szklanki wody
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
Wystaw ocenę:

4.5 (165 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Dorsz po chińsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojoną w paski paprykę. Podsmażamy. To samo robimy z pokrojoną w piórka cebulą. Rybę kroimy w większa kawałki, doprawiamy i obtaczamy w mące ziemniaczanej- smażymy na patelni. Sos przygotowujemy w osobnym rondelku do którego wlewamy ketchup, ocet, sos sojowy, szklankę wody i dorzucam brązowy cukier. Całość wolno gotujemy, mieszając dokładnie składniki.W drugiej szklance wody rozpuszczamy 2 łyżki maki ziemniaczanej i dodajemy do gotujących się w rondelku składników. Mieszamy do zgęstnienia sosu i przelewamy do garnka z rybą i warzywami, dokładnie mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu ok. 15 minut. Podajemy z ryżem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować