Domowy sos bolognese

4.49 (187 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Niezwykle aromatyczny i pyszny sos bolognese. Ze świeżych i pachnących pomidorów, zerwanych prosto z krzaka. W tych słoikach zamknęłam smaki i zapachy lata. :)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 kilogramy pomidorów (u mnie różne odmiany)
    2 cebule
    główka czosnku
    pół opakowania suszonej bazylii
    pół opakowania oregano
    sól
    pieprz
    ostra papryka w proszku
    cukier
Wystaw ocenę:

4.49 (187 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Sosy

Domowy sos bolognese - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomidory umyć, wyciąć szypułki, pokroić na ćwiartki, a większe na ósemki. Wrzucić do garnka i gotować, aż zaczną się rozpadać. Następnie takie pomidory zblendować, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Cebulę drobno pokroić i zeszklić na oleju, dodać do pozostałych składników. Wszystko gotować na małym ogniu bez przykrycia ok. godzinę. Po tym czasie dodać bazylie, oregano oraz doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem i papryką. Gotować kolejną godzinę aż sos zgęstnieje. Można całość przetrzeć przez sito aby nie było skórek. Tak przygotowany sos zlewać do słoików na gorąco. Odstawić do góry dnem przykryte ściereczką aż do wystygnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pomidor

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować