Niezwykle aromatyczny i pyszny sos bolognese. Ze świeżych i pachnących pomidorów, zerwanych prosto z krzaka. W tych słoikach zamknęłam smaki i zapachy lata. :)
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
3 kilogramy pomidorów (u mnie różne odmiany)
2 cebule
główka czosnku
pół opakowania suszonej bazylii
pół opakowania oregano
sól
pieprz
ostra papryka w proszku
cukier
Domowy sos bolognese - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pomidory umyć, wyciąć szypułki, pokroić na ćwiartki, a większe na ósemki. Wrzucić do garnka i gotować, aż zaczną się rozpadać. Następnie takie pomidory zblendować, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Cebulę drobno pokroić i zeszklić na oleju, dodać do pozostałych składników. Wszystko gotować na małym ogniu bez przykrycia ok. godzinę. Po tym czasie dodać bazylie, oregano oraz doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem i papryką. Gotować kolejną godzinę aż sos zgęstnieje. Można całość przetrzeć przez sito aby nie było skórek. Tak przygotowany sos zlewać do słoików na gorąco. Odstawić do góry dnem przykryte ściereczką aż do wystygnięcia.
Komentarze