Domowy serek jogurtowy

5 (164 ocen)

  • 15 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Serek jest puszysty, kremowy o konsystencji masła pozostawionego w temperaturze pokojowej. Idealny do kanapek, wystarczy dodać pomidorek czy ogórek i posypać szczypiorkiem.

  • 15 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 opakowania po 350 gram jogurtu greckiego
    1,5 łyżeczki jarzynki lub soli
    1,5 łyżeczki czosnku suszonego
    1 łyżeczka ziół włoskich
    0,5 łyżeczki soli z imbirem i trawą cytrynową
Wystaw ocenę:

5 (164 ocen)

Zobacz również:

Pasty Ser

Domowy serek jogurtowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Domowy serek jogurtowy 1. Jogurty doprawić w/w przyprawami najlepiej pod swój smak, odstawić w temperaturze pokojowej na 5 godzin. Następnie wyłożyć je na pieluchę tetrową, końce zawiązać i powiesić nad miską na 24 godziny do obcieknięcia. Następnie wyjąć serek z pieluszki i wstawić go lodówki.
    Uwagi:
    Do wykonania tego serka zachęciła mnie moja koleżanka Lidka, za co jej serdecznie dziękuję, ja wykonałam ten serek moją starą metodą, jak robiło się wiejskie twarogi domowe. Miałam tylko grubą sól, więc zamiast niej dodałam jarzynkę. Przyprawy można zmieniać na takie, jakie lubimy np papryka, suszone pomidory itp....
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jogurt naturalny Sery Twaróg Serek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować