Serek jest puszysty, kremowy o konsystencji masła pozostawionego w temperaturze pokojowej. Idealny do kanapek, wystarczy dodać pomidorek czy ogórek i posypać szczypiorkiem.
15 min
Dla 10 osób
Łatwy
Składniki:
3 opakowania po 350 gram jogurtu greckiego
1,5 łyżeczki jarzynki lub soli
1,5 łyżeczki czosnku suszonego
1 łyżeczka ziół włoskich
0,5 łyżeczki soli z imbirem i trawą cytrynową
Domowy serek jogurtowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jogurty doprawić w/w przyprawami najlepiej pod swój smak, odstawić w temperaturze pokojowej na 5 godzin. Następnie wyłożyć je na pieluchę tetrową, końce zawiązać i powiesić nad miską na 24 godziny do obcieknięcia. Następnie wyjąć serek z pieluszki i wstawić go lodówki.
Uwagi:
Do wykonania tego serka zachęciła mnie moja koleżanka Lidka, za co jej serdecznie dziękuję, ja wykonałam ten serek moją starą metodą, jak robiło się wiejskie twarogi domowe. Miałam tylko grubą sól, więc zamiast niej dodałam jarzynkę. Przyprawy można zmieniać na takie, jakie lubimy np papryka, suszone pomidory itp....
Komentarze