Domowy pasztet z zająca

3.5 (4 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób

Domowej roboty pasztecik taki swojski dobrze przyprawiony.

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 1zajac
    Ok 70dag podgarla lub boczku
    30dag słoniny
    1marchewka
    1pietruszka
    1mały seler
    2-3liście laurowe
    4-5ziaren pieprzu
    2cebule
    2ząbki czosnku
    3bułki czerstwe
    Sól, pieprz, kucharek
    2jajka
Wystaw ocenę:

3.5 (4 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Pasty

Domowy pasztet z zająca - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso z zająca dzielimy na mniejsze kawałki i zalewamy wodą. Dodajemy warzywa i przyprawiami wg uznania. Gotujemy ok 3godz do miękkości mięsa. Po ugotowaniu mięso obieramy z kości. Następnie boczek i słonine kroimy na małe kawałki zostawiając kilka plastrów na wierzch.
  • 2. Bułki moczymy w wywarze z mięsa, odciskamy. Mięso z zająca, podgarle, słonine, marchew, pietruszkę, seler, cebulę i bułki mielimy najlepiej 3razy. Czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do masy razem z jajkami. Na koniec doprawiamy przyprawami i wyrabiamy ręcznie. Przekładamy do blaszki, na wierzch wykładamy plastry słoniny i pieczemy ok 60min w 180C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować