Domowy makaron z sosem pieczarkowym i oliwa truflową.

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 2 osób

W dzieciństwie domowy makaron był u nas powszedni. Ale teraz domowy makaron to rarytas, to niemal święto w naszym domu. Ten jest orkiszowy otulony grzybowym sosem, posypany orzechami włoskimi, polanym oliwą truflową.

  • 60 min
  • Dla 2 osób

Składniki:

  • Ciasto makaronowe:
    1 i szklanki mąki orkiszowej jasnej + do podsypywania

    1/2 szklanki mąki orkiszowej razowej
    Sos grzybowy:

    300 gram brązowych pieczarek
    2 łyżki oliwy z oliwek
    1 płaska łyżeczka soli himalajskiej
    pieprz
    cebula
    oliwa truflowa
    kilka listków szałwii
    śmietanka migdałowa 2 łyżki ( opcjonalnie) lub inna roślinna
    2 orzechy włoskie posiekane


    120 ml zimnej wody

    1/2 łyżeczki soli himalajskiej do ciasta

    1 łyżeczka soli himalajskiej do gotowania makaronu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania z makaronem

Domowy makaron z sosem pieczarkowym i oliwa truflową. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Najpierw zacznij od przygotowania makaronu. Kiedy będzie się suszył po rozwałkowaniu zacznij przygotowywać sos.
    Na stolnicy przesiać mąkę robić wgłębienie, wsypać sól, wlać wodę i kilka minut zagniatać ciasto. Przykryć folią spożywczą i odstawić na 20 minut. Następnie podsypując mąką wałkować cienko ciasto i zostawić do przeschnięcia.

    Wysuszony placek oprószyć mąką, zwinąć w rulon. Kroić nożem paski makaronu (szerokość zależny od Was i od dania z którym go zjecie). Rozrzucić na stolnicy i pozostawić do przeschnięcia. Zagotować wodę w dużym garnku, dodać sól do wrzącej wody. Wrzucić makaron, zamieszać i gotować 1-1,5 minuty po wypłynięciu. Ugotowany odcedzić na durszlaku (zostawić trochę wody z gotowania makaronu- będzie do sosu). Odsączyć na durszlaku.

    Cebulę pokroić w kostkę, pieczarki w plasterki. Rozgrzać patelnię i dodać pieczarki ( na suchą patelnię) następnie dodać pocięte listki szałwii ( ok 3 szt.) cebulę i oliwę z oliwek. Mieszając dusić wszytko razem. Połowę wysmażonych pieczarek zmiksować ze śmietanką roślinną na krem. Dodaj go z powrotem do reszty pieczarek na patelni. Wrzuć świeżo ugotowany makaron, orzechy włoskie i wymieszaj. Można wlać teraz trochę wody z gotowania makaronu, aby sos był kremowy. Rozłóż na talerze. Polej oliwą truflową, posyp pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka orkiszowa Pieczarki Oliwa z oliwek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować