W dzieciństwie domowy makaron był u nas powszedni. Ale teraz domowy makaron to rarytas, to niemal święto w naszym domu. Ten jest orkiszowy otulony grzybowym sosem, posypany orzechami włoskimi, polanym oliwą truflową.
60 min
Dla 2 osób
Składniki:
Ciasto makaronowe:
1 i szklanki mąki orkiszowej jasnej + do podsypywania
1/2 szklanki mąki orkiszowej razowej
Sos grzybowy:
Domowy makaron z sosem pieczarkowym i oliwa truflową. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Najpierw zacznij od przygotowania makaronu. Kiedy będzie się suszył po rozwałkowaniu zacznij przygotowywać sos.
Na stolnicy przesiać mąkę robić wgłębienie, wsypać sól, wlać wodę i kilka minut zagniatać ciasto. Przykryć folią spożywczą i odstawić na 20 minut. Następnie podsypując mąką wałkować cienko ciasto i zostawić do przeschnięcia.
Wysuszony placek oprószyć mąką, zwinąć w rulon. Kroić nożem paski makaronu (szerokość zależny od Was i od dania z którym go zjecie). Rozrzucić na stolnicy i pozostawić do przeschnięcia. Zagotować wodę w dużym garnku, dodać sól do wrzącej wody. Wrzucić makaron, zamieszać i gotować 1-1,5 minuty po wypłynięciu. Ugotowany odcedzić na durszlaku (zostawić trochę wody z gotowania makaronu- będzie do sosu). Odsączyć na durszlaku.
Cebulę pokroić w kostkę, pieczarki w plasterki. Rozgrzać patelnię i dodać pieczarki ( na suchą patelnię) następnie dodać pocięte listki szałwii ( ok 3 szt.) cebulę i oliwę z oliwek. Mieszając dusić wszytko razem. Połowę wysmażonych pieczarek zmiksować ze śmietanką roślinną na krem. Dodaj go z powrotem do reszty pieczarek na patelni. Wrzuć świeżo ugotowany makaron, orzechy włoskie i wymieszaj. Można wlać teraz trochę wody z gotowania makaronu, aby sos był kremowy. Rozłóż na talerze. Polej oliwą truflową, posyp pieprzem.
Komentarze