na jedną porcję:
jedna tortilla (średnica 25 cm)
100 g kapusty pekińskiej
po 3 plasterki pomidora i ogórka
100 g fileta z kurczaka
3 łyżki jogurtu naturalnego
pół łyżki majonezu
3 piórka czosnku
1 łyżka ketchupu
przyprawa kebab-gyros, pierz cayenne, sól, pieprz
1.Przygotowujemy sos czosnkowy: obieramy i siekamy drobno (lub przeciskamy przez praskę) czosnek, mieszamy z jogurtem, majonezem, solą i pieprzem, odstawiamy do lodówki.
2.Myjemy i kroimy warzywa. Następnie myjemy kurczaka i kroimy w jak najmniejsze kawałki. mieszamy z przyprawą kebab-gyros i pieprzem cayenne i pierzemy w piekarniku około 15 minut (150 stopni).
3.Podgrzewamy tortillę zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Następnie smarujemy ją ketchupem, dajemy kapustę, pomidor, ogórek, mięso, polewamy sosem czosnkowym, zwijamy w rulon (najpierw podwijamy do góry dolny brzeg) i owijamy folią aluminiową.
Porady
tortillę można też po prostu złożyć na pół
jeśli ktoś nie lubi ostrych potraw, lepiej zrezygnować z pieprzu cayenne ;)
Komentarze