Szaszłyki

0 (0 ocen)

  • 40 min

Proste, ale bardzo smaczne danie.

  • 40 min

Składniki:

  • filet z piersi kurczaka - 160g
    pieczarki - 170 g
    kilka piórek czosnku
    łyżka oliwy lub oleju
    sól, pieprz, pieprz cayenne

Szaszłyki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filet myjemy, kroimy w kostkę.
    Pieczarki myjemy i przekrawamy na pół.
    Czosnek obieramy i kroimy w plastry (nie za cienkie).
  • 2. Mieszamy olej z przyprawami, nacieramy mięso, pieczarki i czosnek, i odkładamy do lodówki na kilka godzin (najlepiej całą noc).
  • 3. Nabijamy na patyczki do szaszłyków pieczarki i mięso na zmianę. Można nabić też plasterki czosnku (jeśli pieczarek jest dużo więcej, to dajemy po 2 połówki między dwa kawałki mięsa).
    Pieczemy około 30 minut w 170 stopniach.
  • 4. Podajemy z ryżem i ulubioną sałatką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy