Domowy chleb z ziarnami

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 20 min

Nic tak nie cieszy jak dom, w którym pachnie chlebem. I nic nie cieszy bardziej, gdy zrobisz go samemu, z małą pomocą mamy, która Cię tego nauczyła. Naturalny, zdrowy, najlepszy!

  • 2 godz. 20 min

Składniki:

  • 1 kg mąki
    0,5 paczki otrąb
    0,5 kostki drożdży
    1,5 l żurku
    1 łyżka soli
    1 szklanka ciepłej wody
    garść łuskanego słoneczniku i/lub posiekanych orzechów włoskich
    mak lub czarnuszka do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Domowy chleb z ziarnami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z drożdży, 3 łyżek ciepłej wody i 2 łyżek mąki zrobić zaczyn. Po paru minutach wlać go do pozostałej części mąki i reszty składników. Z 1,5 litra żurku odsączyć wodę, a resztę (1 szklanka gęstego) dodać do całości. Wymieszać. Ciasto nie może być rzadkie. Wyrasta około 1h. Po tym czasie należy podzielić je na dwie części i włożyć do podłużnych blaszek. Na wierzch posypać mak lub czarnuszkę. Piec ok. godziny w 180C.
    Smacznego!

Porady

W nagrzanym piekarniku warto umieścić wypełnione wodą naczynie żaroodporne. Dzięki temu chleb podczas pieczenia nie wyschnie i nie będzie twardy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować