Kurczak z mięsno-pietruszkowym nadzieniem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Tradycyjny pieczony kurczak, tym razem w nieco innym wydaniu. Baaaardzo dobrze nadziany. :)

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • 1 średniej wielkości kurczak (ok. 1,5 kg)
    30 dag mielonego mięsa wieprzowego
    1 pęczek zielonej pietruszki
    1 jajko
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak z mięsno-pietruszkowym nadzieniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wybieramy takiego kurczaka, który ma gładką skórę, bez uszkodzeń. Zaczynamy od usunięcia z niego wszystkich kości. Warto rozpocząć od tylnej strony kupra, nacinając delikatnie mięso, które następnie ostrym nożem oddzielimy od kości. Pozostawiamy samo mięso ze skórą.
  • 2. Przygotowujemy farsz. Mięso mielone łączymy z drobno pokrojoną pietruszką oraz jajkiem. Całość mieszamy i przyprawiamy do smaku.
  • 3. Następnie przygotowanego kurczaka faszerujemy nadzieniem i szczelnie zamykamy wykałaczkami lub zszywamy nicią.

    Pieczemy w 160st.C przez ok. 1 godzinę. W trakcie pieczenia mięso należy przewrócić na drugą stronę.

    Wystudzonego kurczaka kroimy na grubsze plastry.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować