Zapraszam na pyszny, domowy chlebek z dodatkiem aromatycznej czarnuszki. Domowe pieczywo jest dużo lepsze niż takie kupne i bardziej sycące. Polecam upiec sobie czasem chlebek w domu.
3 godz.
Dla 10 osób
Łatwy
Składniki:
2 szkl mąki pszennej
2 szkl mąki orkiszowej pełnoziarnistej
1 łyżeczka soli
7 g drożdży suszonych
1 łyżka czarnuszki + do posypania
2 szkl ciepłej wody
Domowy chleb z czarnuszką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski wsypujemy mąkę pszenną oraz orkiszową, sól, drożdże, czarnuszkę i mieszamy. Następnie wlewamy wodę i wyrabiamy ciasto na chleb. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie przekładamy chleb do keksówki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na kolejne 30 minut. Po tym czasie posypujemy czarnuszką. Wstawiamy chleb do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 1 godzinę w temperaturze 180 stopni. Upieczony chleb studzimy na kratce. Smacznego
Komentarze