Domowy chleb z czarnuszką

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Zapraszam na pyszny, domowy chlebek z dodatkiem aromatycznej czarnuszki. Domowe pieczywo jest dużo lepsze niż takie kupne i bardziej sycące. Polecam upiec sobie czasem chlebek w domu.

  • 3 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 szkl mąki pszennej
    2 szkl mąki orkiszowej pełnoziarnistej
    1 łyżeczka soli
    7 g drożdży suszonych
    1 łyżka czarnuszki + do posypania
    2 szkl ciepłej wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Domowy chleb z czarnuszką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wsypujemy mąkę pszenną oraz orkiszową, sól, drożdże, czarnuszkę i mieszamy. Następnie wlewamy wodę i wyrabiamy ciasto na chleb. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie przekładamy chleb do keksówki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na kolejne 30 minut. Po tym czasie posypujemy czarnuszką. Wstawiamy chleb do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 1 godzinę w temperaturze 180 stopni. Upieczony chleb studzimy na kratce. Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Mąka orkiszowa Mąka pszenna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować