Domowy chleb z dodatkiem otrąb

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Zapraszam na pyszne, domowe pieczywo. Uwielbiam piec w domu chleb bo wiem, że taki domowy jest dużo zdrowszy od kupnego a dodatkowo ten zapach podczas pieczenia... Bezcenne

  • 3 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 szkl mąki pszennej
    1 szkl mąki orkiszowej pełnoziarnistej
    2 łyżki otrąb pszennych
    7 g drożdży suszonych
    1 łyżeczka soli
    1 szkl ciepłej wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Domowy chleb z dodatkiem otrąb - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wsypujemy suche składniki: obie mąki, otręby, drożdże oraz sól i mieszamy. Następnie wlewamy wodę i zaczynamy wyrabiać ciasto na chleb. Gdy chleb jest wyrobiony odstawiamy do pod przykryciem w ciepłe miejsce na ok. 45 minut. Po tym czasie przekładamy wyrośnięte ciasto do keksówki i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem na ok. 40 minut. Wyrośnięty chleb wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez 1 godzinę w temperaturze 180 stopni. Studzimy na kratce. Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować