Domowy chleb na zakwasie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.zakwas: jeśli go nie mamy musimy sami zrobic. pierwszego dnia mieszamy 0,5szkl ciepłej wody z 0,5 szkl mąki żytniej odstawiamy na cały dzień w ciepłe miejsce. Drugiegiego i trzeciego dnia czynność powtarzamy dosypując składniki. 4 dnia zakwas jest już gotowy.
2.To jest przepis na 3 foremki keksówki, jeśli nie potrzebujemy aż tyle chleba możemy składniki podzielić na pół. Foremki smarujemy tluszczem i mąką. Suche składniki mieszamy.
3.Dodajemy zakwas i wodę i ugniatamy. gdy chcemy aby chleb był wilgotny dajemy więcej wody, a gdy lubimy bardziej suchy zmiejszamy ilość wody.
4.3 łyżki rozrobionego ciasta wkładamy do słoika a resztę ciasta nakładamy do foremek tak do połowy blaszki bo ciasto urośnie
5.ciasto odstawiamy na 8h a potem pieczemy 1,20 h w 200stopni z termoobiegiem lub bez. Gdy nie lubimy chleba pełnoziarnistego możemy ziarna zastąpić mąką. Robiłam z różnych rodzajów mąki i zawsze wyszedł. Odstawiony zakwas w słoiku możemy przechowywać w lodówce do dwóch tygodni. Smacznego
Komentarze