domowy chleb na zakwasie

4.5 (168 ocen)

  • 8 godz.

pierwszy zakwas i przepis na chleb dostałam od szefowej, od tamtej pory sama go piekę jest pyszny

  • 8 godz.

Składniki:

  • 1kg mąki tortowej,o,5 kg mąki żytniej,6łyżeczek soli, 6szkl ciepłej wody,zakwas, 5-6szkl pestki dyni, słonecznik,siemie, zarodki,płatki owsiane lub inne ulubione ziarna
Wystaw ocenę:

4.5 (168 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Domowy chleb na zakwasie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zakwas 1. zakwas: jeśli go nie mamy musimy sami zrobic. pierwszego dnia mieszamy 0,5szkl ciepłej wody z 0,5 szkl mąki żytniej odstawiamy na cały dzień w ciepłe miejsce. Drugiegiego i trzeciego dnia czynność powtarzamy dosypując składniki. 4 dnia zakwas jest już gotowy.
  • suche składniki 2. To jest przepis na 3 foremki keksówki, jeśli nie potrzebujemy aż tyle chleba możemy składniki podzielić na pół. Foremki smarujemy tluszczem i mąką. Suche składniki mieszamy.
  • ugniatamy ciasto 3. Dodajemy zakwas i wodę i ugniatamy. gdy chcemy aby chleb był wilgotny dajemy więcej wody, a gdy lubimy bardziej suchy zmiejszamy ilość wody.
  • napełniamy blaszki 4. 3 łyżki rozrobionego ciasta wkładamy do słoika a resztę ciasta nakładamy do foremek tak do połowy blaszki bo ciasto urośnie
  • pieczemy chlebek 5. ciasto odstawiamy na 8h a potem pieczemy 1,20 h w 200stopni z termoobiegiem lub bez. Gdy nie lubimy chleba pełnoziarnistego możemy ziarna zastąpić mąką. Robiłam z różnych rodzajów mąki i zawsze wyszedł. Odstawiony zakwas w słoiku możemy przechowywać w lodówce do dwóch tygodni. Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować