gotowana Stefania czyli ciasto z kaszy

0 (0 ocen)

  • 30 min

Przepis prosty i tani i ma wiele wariantów, jeszcze nikt kto skosztował nie zgadł że to ciasto jest z kaszy.

  • 30 min

Składniki:

  • 1l mleka 2%, 1i 1/2 margaryny ,olejek waniliowy 1szkl cukru,2 łyżki kakao+2 do polewy, 1szkl kaszy mannej, duza paczka herbatników.

Gotowana stefania czyli ciasto z kaszy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Gotujemy litr mleka z 1 kostką margarynyolejkiem, szklanką cukru. Gdy mleko zacznie wrzeć wsypujemy kakao rozpuszczamy żeby nie było grudek, następnie wsypujemy szklankę kaszy mannej i gotujemy ciągle mieszając aż zgęstnieje.Gdy masa ma grudki można użyć miksera. Na blaszkę wykładamy papier i herbatniki. Na to wylewamy gorącą masę i równomiernie rozprowadzamy , ja robię to dłońmi namoczonymi w zimnej wodzie. Na wierzch układamy herbatniki. Robimy polewę z 2łyżek kakao, 2 łyżek cukru i pół margaryny i wlewamy na ciasto, możemy posypać wiórkami kokosowymi. Odstawiamy do ostudzenia, najlepiej smakuje na drugi dzień.

Porady

Ciasto można zrobić dwu kolorowe, podzielić na pół do jednej cęści dać kakao a drugą zostawić białą, można również zrobić masę bez kakao a powtykać w nie wiśnie z kompotu, lub rodzynki.

Komentarze

Podobne przepisy