Dziś na obiad warzywa po chińsku szybkie , tanie i pożywne! Proporcje na obiad dla 4 osób.
30 min
Składniki:
2 mrożonki warzyw po chińsku
2 szklanki ryżu
4 szkalnki wody
olej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
pół szklanki soku z ananasa( ja dodaję sok z puszki)+ szklanki wody
przyprawy- sól , curry, papryka ostra, sos sojowy, pieprz cytrynowy, imbir mielony
Domowe - szybkie warzywa po chińsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.na patelni rozgrzej 2- 3 łyżki oleju tak aby pokrył dno, wsyp ryż + sól + cuury podsmaż chwilę ok 5 min często mieszając następnie dolej wodę( zwasze proporcja 2 woda/ 1 ryż) i duś pod przykryciem ok 15 min.
Na drugiej patelni na odrobinie oleju uduś warzywa dodając przyprawy pod koniec ( czas wg uznania w zależności od tego jak miękkie maja być warzywa) dodać sok z ananasa +pół szklanki wody+ mąka ziemniaczana i jeszcze chwilkę poddusić często mieszając.ugotowany ryż polewamy warzywami z sosem !
Smacznego
Porady
Jeśli chcesz wzbogacić danie można dodać usmażony filet z piersi kurczaka z sosem np. tajskim
Komentarze