Warzywa po chińsku.

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Wegetariańska potrawa z warzywami i chińskim makaronem

  • 20 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 por
    2 marchewki
    1 cebula
    ½ puszki pędów bambusa
    25 dag kiełków fasoli mung
    2 łyżki oleju roślinnego
    1 – 2 łyżki oleju sezamowego
    cytryna
    sól, pieprz, sos sojowy – do smaku
    1/2 op. makaronu ryżowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Warzywa po chińsku. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pora pokroić na kawałki 6 cm, a potem w cienkie słupki, cebulę na drobne skrzydełka.
    Marchew pokroić w bardzo cienkie słupki o długości ok. 6 cm.
    Kiełki przejrzeć i oczyścić, pędy bambusa odsączyć z zalewy.
    W woku rozgrzać olej i przesmażyć cebulę stale mieszając.
    Dodać por i marchew, również stale mieszając krótko przesmażyć, pod koniec smażenia dodać olej sezamowy.
    Następnie wmieszać pędy bambusa i kiełki, po podgrzaniu zestawić z ognia i doprawić do smaku solą, świeżo mielonym pieprzem, sosem sojowym i sokiem z cytryny.
    Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu i dodać do warzyw, delikatnie wymieszać.
    Podawać zaraz po przygotowaniu.

Porady

Można też zrobić to danie bez makaronu i podać z kromką chleba,

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować