Warzywa po chińsku. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pora pokroić na kawałki 6 cm, a potem w cienkie słupki, cebulę na drobne skrzydełka.
Marchew pokroić w bardzo cienkie słupki o długości ok. 6 cm.
Kiełki przejrzeć i oczyścić, pędy bambusa odsączyć z zalewy.
W woku rozgrzać olej i przesmażyć cebulę stale mieszając.
Dodać por i marchew, również stale mieszając krótko przesmażyć, pod koniec smażenia dodać olej sezamowy.
Następnie wmieszać pędy bambusa i kiełki, po podgrzaniu zestawić z ognia i doprawić do smaku solą, świeżo mielonym pieprzem, sosem sojowym i sokiem z cytryny.
Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu i dodać do warzyw, delikatnie wymieszać.
Podawać zaraz po przygotowaniu.
Porady
Można też zrobić to danie bez makaronu i podać z kromką chleba,
Komentarze