Domowe lody waniliowe bez maszynki

0 (0 ocen)

  • 25 min

Dla wszystkich miłośników lodów - domowe lody które smakują najlepiej i ni jak można je porównać do lodów sklepowych. Możemy je przyrządzić bez maszynki oraz bez mieszania w trakcie mrożenia.

  • 25 min

Składniki:

  • - 330 ml śmietany kremówki (schłodzonej) 30-36 %
    - 2 jajka
    - 80 g drobnego cukru
    - 1 laska wanilii
    - szczypta soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Domowe lody waniliowe bez maszynki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy trzy miseczki. Jajka koniecznie należy sparzyć. Na kilka sekund wkładamy jajko do wrzątku. Do jednej miski wbijamy żółtka do drugiej białka, do trzeciej śmietankę.
  • 2. Białka ubijemy na sztywną pianę ze szczyptą soli następnie pod koniec miksowania dodajemy 1/3 cukru.
  • 3. Żółtka miksujemy z 1/3 cukru.
  • 4. Śmietankę ubijamy na sztywno z pozostałą 1.3 cukru.
  • 5. Do ubitej śmietanki dodajemy białka oraz żółtka oraz wyskrobujemy ziarenka z laski wanilii. Wszystko delikatnie mieszamy do połączenia składników a następnie przekładamy do pudełka po lodach. Wkładamy do zamrażalki na min. 8h.

Porady

- dużo szybciej i łatwiej będzie nam ubić śmietankę 36% - przed podaniem lody należy wyjąć do lodówki na 30 min-1h żeby się rozmroziły.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować